Yüzen adalar karaya oturdu

Dünya'da eşi benzeri çok az olan ve 3 bin yılda oluşan Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki yüzen adalar karaya oturdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2014 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzen adalar karaya oturdu

Dünya'da eşi benzeri çok az olan ve 3 bin yılda oluşan Adıyaman'ın Çelikhan ilçesindeki yüzen adalar karaya oturdu.

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi Çat Barajı göletinde yaklaşık 3 bin yılda oluşan doğa harikası yüzen adalar, kuraklığa yenildi. Binlerce yıllık bir sürecin ardından oluşan doğa harikası yüzen adaların bulunduğu Çat Barajında su seviyesi düşünce yüzen adalar karaya oturdu.

14 kilometrekarelik göletin bir kısmında oluşan irili ufaklı onlarca yüzen adalar tahribata uğrayınca kurtarılması yüzen adaların korunması ve yeni nesillere aktarılması için bir proje hazırlandı. Yüzen adaların bulunduğu bölgeden torf üretimi yapan işletmelerin faaliyetleri durdurulmuştu.

Bölgenin turizmini canlandıracak ve bölge halkına ekonomik katkı sağlayacak proje, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Üniversiteler ve Çelikhan Kaymakamlığı'nın çalışmaları sonucu hazırlanarak İpek Yolu Kalkınma Ajansı'na sunuldu. '3 Bin Yılda Oluşan Yüzen Adalar 3 Günde Yok Olmasın' başlıklı proje için İpek Yolu Kalkınma Ajansı 322 bin 485 TL kaynak sağladı. Çelikhan'da eko-turizmi canlandıracak olan yüzen adalar bu yıl mevsimin kurak geçmesi nedeniyle karaya oturarak, dağılmaya başladı.

Çelikhanlı vatandaşlar ise kuraklık nedeniyle suların çekilmesiyle beraber yüzen adaların karaya vurduğunu ve doğa harikasının yok olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber