Milli savunmada SYS damgası

Samsun Yurt Savunma (SYS) Sanayi ve Ticaret A.Ş., ürettiği füze, roket, bomba atar, HÜRKUŞ ve tank parçaları ile hem Türk ordusuna hem de ülke ekonomisine büyük katma değer sağlıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2014 10:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Milli savunmada SYS damgası

1998 yılında "Doğu Karadeniz Silah Projesi"ne Samsun ayağı olarak dahil olan Samsun Yurt Savunma Sanayi ve Ticaret A.Ş., sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türkiye'de savunma sanayinin önemli kuruluşlarından birisi haline geldi. Üretim hattından önce Ar-Ge departmanını kuran SYS, ilk olarak "Canik" markalı yarı otomatik silahı tasarlayarak üretimine başladı. SYS tarafından üretilen "Canik" markalı silahlar, 4 ayrı kıtaya ihraç ediliyor.

Samsun Organize Sanayi Sitesi'nde ileri teknoloji ürünü makine ve teçhizatlar ile donatılmış modern tesislerinde üretim yapan SYS, ilk olarak 2005 yılında MKE kurumu için otomatik tüfek, bomba atar ve keskin nişancı tüfeği parçalarının üretimi ile Türk savunma sanayine açıldı. ASELSAN, TAI, ROKETSAN ve MTU GmbH için ayrıcalıklı bir ortak konumunda proje tabanlı üretimler yapan SYS, OFFSET kapsamında MTU Almanya, TAI aracılığı ile Boeing, Airbus, KAI, Bombardier, Lockheed Martin, AgustaWestland gibi dünya şirketlerine üretimler yaptı. Türkiye'nin savunma sanayinin bağımsızlığına elinden gelen tüm katkıyı vermeyi hedefleyen SYS, bugün ATAK/T129 helikopteri, Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ), Cirit füzesi ve UMTAS projeleri gibi Türkiye'nin en önemli egemen sistem projelerine sistem üretimleri ile dahil oldu.

Tesis Güvenlik, AQAP 2120, AS9100 ve ISO 9000 standartlarını karşılayan kalite ve güvenlik sistemi ile üretim yaptıklarını belirten SYS Genel Müdürü Cahit Utku Aral, dünya ve Türkiye'deki büyük projelerde yer almaya devam edeceklerini söyledi. Aral, "Samsun Yurt Savunma Firması, Canik markalı silahlar haricinde havacılık konusunda bugün dünyanın ileri gelen firmalarına üretimler yapmaktadır. Bizim için çok önemli projeler yerli üretim olan HÜRKUŞ projeleri, helikopter parçaları yerli olması sebebiyle bunlar bizim için en önemli projeler. Onun haricinde roket sistemleri konusunda ROKETSAN için çalışıyoruz. Birçok projelerinde beraber hem proje aşamasında hem parça üretim aşamasında yer alıyoruz" dedi.

Türkiye'de tank motorları konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Cahit Utku Aral, "Dünyanın dört bir tarafına buradan ihracat yapıyoruz. Avrupa'da yapılan üretimleri yakın zaman içinde inşallah Türkiye'ye kazandıracağız. Bizim yaptığımız üretim katma değeri çok yüksek olan bir üretim. Türkiye'nin bu katma değere ihtiyacı var. Biz de burada cephedeki bir asker gibi Türkiye'nin bu katma değerini artırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber