Aday tanıtımı için isteyene araç temini

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin tamamlanmasının ardından gözler bir süredir hükümet üyelerinin dikkati çektiği başka bir seçime çevrildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2014 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aday tanıtımı için isteyene araç temini

KEMAL GÖKTAŞ

Yaklaşık 14 bin hakim ve savcının 10 asil, 6 yedek HSYK üyesini seçeceği 12 Ekim'deki seçimde hükümetin destek verdiği Yargıda Birlik Platformu, yarın aday tanıtım toplantısı düzenleyecek. Platformun karşısında Yargıçlar Sendikası ve YARSAV'ın ortak listesi yer alıyor. Aralarında cemaate yakın isimlerin de olduğu bağımsız adaylar da seçimin diğer kanadı olarak gösteriliyor.

SMS tepkisi

Tanıtım toplantısından önce aralarında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da olduğu bazı başsavcılıkların hakim, savcılara SMS atarak, toplantıya katılım sağlayacak hakim, savcılara araç temin edileceğinin bildirilmesi dikkati çekti. SMS'lerde katılım bilgilerinin dün akşama kadar bildirilmesinin istenmesi de bazı hakim ve savcıların tepkisini çekti. Hakim ve savcıların internet sitesi adalet.org'da SMS'lere tepki gösterilirken YARSAV Başkanı Murat Arslan, "Adil bir yarış olmayacak. Platformun devlet imkanlarını kullanacağını anlıyoruz. İkinci bir yönü de bu durumun 28 Şubat döneminden hiçbir farkı yok. O dönem, hakim ve savcılar, servis otobüsleriyle Genelkurmay'a götürülüp brifing veriliyordu, şimdi de hükümet brifingine servis kaldırılıyor" dedi.

İki liste ve bağımsızlar

Platformun aday listesi, yargıdaki cemaat etkisine karşı bir araya gelen Ak Partili muhafazakar, ülkücü ve sosyal demokrat kökenli yargı mensuplarından oluşuyor. Adli yargıya ilişkin listede 5 muhafazakar ve 3'er ülkücü ve sosyal demokrat kökenli aday yer alıyor.

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası ise, "ne hükümet ne cemaat" sloganıyla yola çıkarak, "bağımsız" bir HSYK'yı hedeflediğini iddia ediyor. Her iki listenin yanı sıra cemaate yakın HSYK üyeleri olarak adları geçen Nesibe Özer ve Teoman Gökçe gibi isimlerin yanı sıra HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, adalet.org sitesinin yöneticisi Aydın Başar ile Hayrettin Türe, Yeşim Sayıldı gibi yargı mensuplarının da bağımsız olarak aday olacakları belirtiliyor.

HSYK seçimlerindeki iki listenin birbirlerini suçlarken dile getirdikleri en temel argüman, "cemaat" ile olan ilişkiler. Platform, YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nı, "cemaatle işbirliği" yaptığını ve "kripto cemaatçilere aday listesinde yer verdiği" suçlaması yöneltiyor. Temel hedefini, "yargıdaki paralel yapıyla mücadele" olarak açıklayan platformun adaylarına yönelik en büyük eleştiri de yine, "cemaat" eksenli olarak ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber