Savcı, Abdullah Gül'ü ifadeye çağıracak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Kayıp Trilyon' davası için gelecek hafta Gül'e davetiye çıkaracak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 31 Ağustos 2014 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcı, Abdullah Gül'ü ifadeye çağıracak

CEMAL DOĞAN

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün basına yaptığı "İfade vereceğim" açıklamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Kayıp Trilyon' davası için gelecek hafta Gül'e davetiye çıkaracak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 7 yıllık görev süresini dolduran 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, hakkındaki soruşturma dosyasıyla ilgili ifade vermesi için davetiye çıkaracak. Gül'e hafta içinde avukatları aracılığıyla ulaşılacağı ve adresine davetiye gönderileceği belirtildi.

Başsavcılık kaynakları, hakkında daha önce aynı dosya üzerinden "takipsizlik" kararı verilen Gül'ün ifadesinin, ikametgah adresinin İstanbul'da olması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca da alınabileceğini belirttiler. İfadenin, Gül'ün "devlet büyüğü" olması nedeniyle Başsavcı veya Başsavcı Vekili düzeyinde alınması bekleniyor.

Abdullah Gül: İfade vereceğim

FEZLEKE HAZIRLANMIŞTI

Başsavcılığın ifade hazırlığı başlattığı söz konusu dava, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Refah Partisi'nin 1998'de kapatılmasından sonra 1 trilyonluk TL'lik Hazine yardımını devlete iade etmemesi üzerine açılmıştı. Müfettiş incelemesi ile paranın, sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği tespit edilmiş dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Bekir Selçuk; RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile parti yöneticilerine "nitelikli dolandırıcılık ve özel evrakta sahtecilik"- tendava açmıştı. Yargılama sonunda Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, dolandırıcılık iddiasından tüm sanıkları beraat ettirmiş "özel evrakta sahtecilik" ten Erbakan'ı 2 yıl 4 ay, 19 sanığı 1 yıl 2 ay, 50 sanığı da 1 yıl hapisle cezalandırmıştı. Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Aydın Menderes gibi isimlerin bulunduğu yöneticiler beraat etmişti. Dava sürerken dönemin Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ile ilgili fezleke de TBMM'ye gönderilmişti. Dokunulmazlığın kaldırılması talebi TBMM'de beklerken, 2002 ve 2007 seçimlerinde milletvekili seçilen Gül, ardından Cumhurbaşkanı olarak Köşk'e çıkmıştı.

GÜL'E 'TAKİPSİZLİK'

'Kayıp Trilyon' davası Yargıtay'da onanınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Gül'le ilgili dosyayı yeniden açtı. Savcı Kürşat Kayral, "Cumhurbaşkanı'nın, seçilmeden önce işlemiş olduğu kişisel suçlarının takibine ilişkin Anayasa'da bir hüküm yer almadığı ve TBMM İçtüzüğü'nde de böyle bir düzenlemenin mevcut olmadığı" gerekçesiyle Gül hakkında takipsizlik kararı verdi. Ancak Cahit Nalbantoğlu isimli bir vatandaş karara itiraz etti ve dosya, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti. Başkanı Osman Kaçmaz olan 1. ACM takipsizlik kararını kaldırdı "kamu hukukunda 'dokunma' kural olduğu için milletvekilleriyle kıyas yapılarak Cumhurbaşkanı için 'soruşturulamaz' kararı verilmesi yanlıştır" gerekçesiyle Gül'ün yargılanması istemiyle dosyayı yeniden Ankara Başsavcılığı'na gönderdi

'YARGILANAMAZ'

Başsavcılık kararın kanun yararına bozulması istemiyle dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlığın başvurusunu inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı süresince yargılanamayacağını belirterek Sincan kararını kaldırdı ve dosyayı yeniden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber