YHT seferlerine tam gaz devam ediyor

YHT, İstanbul-Ankara arasındaki mesafeyi yaklaşık 3 saat 45 dakikada mesafeyi kat ediyor. İstanbul'da Avrupa yakasından tren garına ulaşma süresiyle yolculuk 5 saati buluyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ağustos 2014 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YHT seferlerine tam gaz devam ediyor

Arif Balkan

Ankara-İstanbul arası yeni ulaşım alternatifi Yüksek Hızlı Tren (YHT), seferlerine tam gaz devam ediyor. Şu ana kadar yaklaşık 150 bin yolcunun seyahat ettiği trenin hızı zaman zaman 50 kilometreye kadar düşse de yolcular memnun.

Başkent ile İstanbul arasında hava ve karayoluna alternatif oluşturan YHT seferleri sürüyor. Hattın hizmete girdiği son 1 ayda yaklaşık 150 bin yolcunun tercih ettiği bu yeni ulaşım alternatifinde İstanbul-Ankara arasındaki mesafe yaklaşık 3.5 saatte kat ediliyor. YHT'nin bilet işlemleri de oldukça pratik. Hiçbir ekstra işlem yapmadan bilgisayarımızdan üstelik indirimli aldığımız biletlerimizle Kazlıçeşme'den YHT'nin kalkış yaptığı Pendik İstasyonu'na doğru yola çıkıyoruz.

Yemekli vagondan aldığımız biletlere internet indirimi de eklenince fiyat 69 liraya kadar düşüyor. Saat 13.30'daki tren için, Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçmenin belki en rahat yolu olan Marmaray'ı kullanıyoruz. 11.00'de Kazlıçeşme'den hareket eden Marmaray'la yalnızca 15 dakika sonra Ayrılıkçeşmesi İstasyonu'na ulaşıyoruz. Buradan metroyla Kartal'a seyahatimiz ise yaklaşık 40 dakika sürüyor.

Saatte 260 kilometre

Kartal metro istasyonundan 20 dakikalık bir minibüs yolculuğuyla Pendik'e ulaşıyoruz. Toplamda 1 saat 15 dakikada ulaştığımız Pendik istasyonunda görevlilerin, basit bir şekilde yazıcıdan bastığımız biletimizdeki QR kod'unu ellerindeki cihazlara okutmasının ardından trene geçiyoruz.

Saat, tam 13.30'u gösterdiğinde tren hareket ediyor. Hızlı trende ilk dikkat çeken ayrıntı, koltuklarda emniyet kemerinin olmaması. Vagon içerisindeki monitörler aracılığıyla anbean hızımızı ve bulunduğumuz noktayı takip edebiliyoruz. Teknik bir personelin verdiği bilgiye göre, trenin yüksek teknolojiyle donatılan seyir sistemleri hızı otomatik olarak dengeliyor. Bu dengeleme en fazla 250-255 kilometre hıza izin veriyor. Ancak yolun kendiliğinden izin verdiği durumlarda eğimle beraber hız saatte 260 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Zengin menü seçeneği

Tren hareket ettiğinde yemek servisi de başlıyor. Et döner, pirinç pilavı, salata, portakal suyu ve sakızlı muhallebiden oluşan menü bilet fiyatının içinde. Restoranda, çay 1.75 lira, tost çeşitleri 2.75 liradan satılıyor.

Pilav üstü et döner, tandır, köfte, döner, tas kebabı, sebze haşlama, salsa soslu tavuk, tavuk döner ve şinitzel gibi ana yemeklerin yer aldığı seçmeli set menü fiyatları ise 17 lira. Yüksek hıza rağmen vagonlarda sarsıntı yok denecek kadar az. Bu nedenle yeme içme oldukça rahat.

Rampayı bekledi

Trende hemen her vagonda engelli yolcular için de özel bölümler bulunuyor. Ancak tren gar seviyesinden oldukça yüksek. Peronun çeşitli noktalarında engelli rampaları bulunsa da bir engellinin tek başına seyahat edebilmesi zor. Garda karşılaştığımız Ali Sevcan, tekerlekli sandalyeye bağlı, annesini trene bindirmek için görevlilerin yardımını beklese de kendi işini kendi yapmak zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber