Binlerce memurun derece mağduriyetinin çözümü için hala fırsat var

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 31 Ağustos 2014 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Binlerce memurun derece mağduriyetinin çözümü için hala fırsat var

Daha önce bu köşeden birçok defa gündeme getirdiğimiz bir derece sorunu hala çözülmedi. 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan veya sözleşmeli statüden memur kadrosuna ataması yapılan ve yapılacak olan binlerce memurun yüzde yüz haklı oldukları halde niçin ilave bir dereceden yararlandırılmadıklarını ve basit bir düzenlemeyle sorunun nasıl çözülebileceğini ve binlerce memurun nasıl sevindirileceğini açıklamıştık. Okuyucularımızdan gelen yoğun talep doğrultusunda konuyu yine gündemde tutmaya çalışacağız. Çünkü, 666 sayılı KHK ile ilave bir derece oldukça önemli hale gelmiştir.

Ne zaman torba kanun gündeme gelse acaba ilave bir derece çıkacak mı diye binlerce memur büyük bir hayale kapılmaktadır. Daha öncede bu konuyu defalarca gündeme getirmemize rağmen maalesef sanki karşımızda bir duvar var ve çözüm üretmesi gereken merciler sessizliğini korumaya devam ediyorlar. Tekrardan kaçınmayarak okurlarımızın sesini duyurmak için ve konuyu gündemde tutabilmek adına 5289 sayılı Kanun gereğince ilave 1 derece ilerlemesinden yararlanamayan binlerce memur ve 399 sayılı KHK kapsamındaki sözleşmeli personelin mağduriyetlerini ve bu mağduriyetlerin nasıl giderileceğine ilişkin önerilerimizi açıklamaya çalışacağız.

5289 sayılı Kanun'la 15.1.2005 tarihinde görevde bulunan ve ilave 1 dereceden faydalanamayan memurlara 1 derece yükselmesi verilmişti.

Bu kanuna göre 1 dereceden yararlanacak personelleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- 399 sayılı KHK'ya ekli II sayılı cetvelde yer alan pozisyonlarda halen çalıştırılan sözleşmeli personel.

2- 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu'na tabi olan personel.

3- 657 sayılı Kanun ve ek geçici maddelerine göre aylık almakta olan personel.

4- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na tabi personel (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil)

Maalesef 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan bu kapsamdaki binlerce personel eksik düzenleme nedeniyle ilave 1 dereceden yaralanamadı. Her geçen gün bu sayı yeni atanan personellerden dolayı daha da artmaktadır.

Daha önceki yazılarımızda bu düzenlemenin eksik olduğunu ve bu tarihten sonra kamuya giren binlerce memurun mağduriyet yaşayacağını ve madde metninin düzeltilmesi gerektiğini hatta nasıl yazılması gerektiğini dahi belirtmiştik. Gelinen nokta ortada 15.1.2005 tarihinden sonra atanan kapsamdaki binlerce personel ilave bir dereceden faydalanamadı. Bize gelen çok sayıda elektronik posta iletisi mağduriyetin yüksek sesle yükseleceğini göstermektedir.

İlave derece verilmesi talebi yıllardan beri vardır

Yıllardan beri bu ülkede memurlara ek derece verilmesi gündeme gelmektedir. Bunun en büyük nedeni de 1979 yılında verilen 'bir derece' uygulamasıdır. 1979 yılındaki uygulama sadece görevde olanlara bir derece verilmesini öngörmekteydi. Daha sonraki yıllarda işe girenleri kapsamamaktaydı. Bu uygulama nedeniyle 1979 yılından sonra işe girenler de ayrıca bir derece talebinde bulunmaya başlamıştı. Bu talepler, 1991 tarihli 458 sayılı KHK ile karşılanmış ve yeniden bir derece verilmişti. Ancak, 1979 yılındaki hata 1991 yılında bir kez daha tekrarlanmıştır. Zira madde sadece görevde olanları kapsamaktaydı. 5289 sayılı Kanun'la aynı hata yine yapıldı. Bu düzenlemenin eksik olduğunu 5289 sayılı Kanun yasalaşmadan önce hem www.memurlar.nette hem de bu köşede belirttik ama sesimizi kimse duymadı ya da duymak istemedi.

Kanundaki eksiklik neydi ve nasıl giderilecekti?

Ahmet Ünlü'nün yazısının devamını okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber