Oyların aynı sandıkta kullanılması için Kanun teklifi

Milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye ve muhtarlık seçimlerinde oylar aynı sandıkta kullanılacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2014 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oyların aynı sandıkta kullanılması için Kanun teklifi

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim Gök ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Kütükleri Hakkında Kanunu'nda değişiklik öngörüyor.

Buna göre, milletvekili, il genel meclisi üyeliği, belediye ve muhtarlık seçimlerinde oylar aynı sandıkta kullanılacak. Mevcut kanunda, söz konusu seçimlerde oylar farklı sandıklarda kullanılıyor.

Bir zarfta tek oy pusulası kullanılan seçimlerde, zarfın içerisinden o seçim türüne ait oy pusulasının dışında başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları geçerli sayılacak ve ait olduğu seçim sayımında hesaba katılacak.

Bir zarfta birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde de o zarfta kullanılması gereken oy pusulaları dışında başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu oy pusulaları geçerli sayılacak.

Ancak bir seçim türüne ait birden fazla oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan o pusulalarının hiçbir hesaba katılmayacak.

Teklifin gerekçesinde, 1 milyon 600 bine yakın oyun geçersiz sayıldığı 30 Mart yerel seçimlerinde oyların geçersiz sayılmasının ana etkeninin oy pusulalarının farklı renklerde olan zarflara konuluşu ve farklı sandıkları atılması olduğu belirtildi. Gerekçede, teklifle, söz konusu karışıklığın giderilmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber