Soma müfettişlerine mahkeme yolu

301 işçinin öldüğü madene olumlu rapor veren müfettişler için savcılık, Çalışma Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. Müfettişler 'görevi ihmal' ya da 'görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Eylül 2014 08:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Soma müfettişlerine mahkeme yolu

Mithat Yurdakul

Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan madene son denetimde olumlu rapor veren müfettişlerle ilgili savcılık da harekete geçti. 2 müfettiş hakkında bakanlıktan soruşturma izni isteniyor. Eğer izin verilirse son denetimi yapan müfettişler "görevi ihmal" ya da "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilecek.

Edinilen bilgiye göre, Soma'da Mart 2013'teki son denetimi yapan ve madenin işlemeye devam etmesini sağlayan müfettişlerle ilgili çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan soruşturma istendi. Bakanlığın hukuk müşavirliğine gelen başvurular için süreç devam ediyor. Adli soruşturma için izin vermesi şart olan Bakanlığın, soruşturma için izin verebileceği belirtildi.

Kapsam daraltıldı

İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de kazadan sonra yaptığı açıklamada, "İhmal görüldüğünde de savcılığın müraacatına biz 'tamam soruşturulsun' diye müsaade ederiz. Yani burada devletin genel yaklaşımı bizim için de geçerli, bu kazayla alakalı kimin ihmali varsa karşılığını görecek" demişti. Eğer izin verilirse son denetimi yapan müfettişler "görevi ihmal" ya da "görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla karşı karşıya kalabilecek.

Savcılık daha önce de madendeki denetimler ile ilgili genel soruşturma inceleme izni istemişti. Daha sonra, soruşturmanın sorumlulukları olanlara yönelmesi gerektiği itirazları geldi. Böylece, Soma'daki faciayla ilgili 2 müfettişe odaklı bir süreç başlamış oldu. CHP ise kaza ile ilgili bilirkişi raporunun halen çıkmadığını belirterek bunun yargılama sürecini aksatacağını belirtiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği madenin 2 yılda 16 kez denetlendiğini belirtmişti. Savcılığın soruşturma kararının ardından daha önceki müfettişlerin de soruşturulup soruşturulmayacağı sorusu gündeme geldi.

Diğer müfettişler...

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, facianın yaşandığı madende daha önce denetim yapan müfettişlerin de soruşturulması için başvuruda bulunduklarını ifade etti. Kazanın ardından kendilerinin de madende incelemelerde bulunduğunu belirten Balkız, madenle ilgili denetimlerde çok eksiklik olduğu tespitinde bulunduklarını ifade etti. Balkız, "Keşiften sonra 'böyle yerde çalışılır mı' diye sorduk" dedi. Kazanın meydana geldiği madende son teftişi gerçekleştiren 2 müfettiş hakkında idari soruşturma da başlatılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber