Aile hekimlerine fiili yada icap nöbeti yok

İstanbul Aile Hekimleri Derneği'nin aile hekimliğinde nöbet düzenlemeleri yönergesinin iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı. Danıştay Beşinci Dairesi, aile hekimlerine fiili ya da icap nöbetini şart koşan yönergeyi iptal etti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Eylül 2014 15:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Aile hekimlerine fiili yada icap nöbeti yok

İSTAHED'in Aile hekimlerine fiili ya da icap nöbetini şart koşan yönergenin iptali istemiyle açtığı davada sona gelindi. Danıştay Beşinci Dairesi, söz konusu yönergeyi iptal etti.

Sağlık Bakanlığınca 03/08/2011 tarihli 25143 sayılı onayı ile yürürlüğe giren, Toplum Sağlığı Merkezlerinin Kurulması ve Çalıştırılmasına Dair Yönergenin 21/1 maddesinde yer alan;"...mesai saatleri dışında toplum sağlığı merkezinde, aile sağlığı merkezinde veya başka yerde...aile hekimleri... dahil edilebileceği fiili veya icap şeklinde bir nöbet sistemi oluşturarak yürütür." ibaresine karşılık İSTAHED tarafından yönergenin iptali gerekçesiyle dava açılmıştı.

İSTAHED dava gerekçesinde, Aile hekimliğinde nöbet düzenlemesinin yönerge ile yapılmasının, temel Kanun ve Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu, dolayısıyla da temel düzenleyici kuralların dışına çıkıldığını belirtti.

Danıştay Beşinci Dairesi tarafından verilen kararda; Aile hekimlerinin hangi konuda, ne tür görevlerin verileceğinin Yönetmelikle belirlenebileceği hükme bağlanırken, üst hukuk normlarına uygun olmayan bir şekilde, Yönerge ile dava konusu düzenlemelerin uygulanmaya konulmasında, hukuka uyarlık görülmedi.

Bütün bu gerekçelerle Danıştay Beşinci Dairesi, "...mesai saatleri dışında toplum sağlığı merkezinde, aile sağlığı merkezinde veya başka yerde...aile hekimleri... dahil edilebileceği fiili veya icap şeklinde bir nöbet sistemi oluşturarak yürütür." ibaresinin iptaline karar verdi.

Diğer taraftan bu hafta sonu görüşülecek Torba Yasa'da olduğu gibi Kanunla düzenlenmiş bir durumda durumun değişeceği öngörülüyor

Kararın tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber