Trafikte kayıtlı 800 bin kamyonun yaş ortalaması 14

Avcılar'da dün meydana gelen ve 1 kişinin hayatına mal olan kaza, kamyonların yeteri kadar güvenli olmadığını bir kez daha ortaya koydu. Araştırmaya göre trafikteki kamyonlar oldukça yaşlı. Birçoğu da servise uğramıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Eylül 2014 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Trafikte kayıtlı 800 bin kamyonun yaş ortalaması 14

Kaan Zenginli

Dün Avcılar'da damperi açık bir kamyonun üst geçide çarpması sonucu 1 kişinin hayatını kaybetmesi ve 4 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kaza, akla trafikteki kamyonların ne kadar güvenli olduğu sorusunu getirdi. Neredeyse her yıl aynı şekilde yaşanan kazalar, şoför ihmali ve kamyonların yeteri kadar güvenli olmayışından kaynaklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre trafikte kayıtlı bulunan 800 bin kamyonun yaş ortalaması 14.2. Yaş ortalamasının oldukça yüksek olduğu kamyonların çoğu bakımsız ve adeta ölüm saçıyor. Birçoğunun genel servis bakımları maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle yapılmıyor. Lastiklerinin patlaması durumunda değiştirildiği kamyonlarda, fren sistemleri de oldukça zayıf.

Adeta gezen tabut gibiler

İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi N.Hanifi Oğuz, kamyon esnafının trafik kurallarına yeterince uymadığını söyledi. Avcılar'da yaşanan kaza da direkt olarak şoförün bilgisizliği ve ihmali olduğunu söyleyen Oğuz "Kamyonlar damper açık iken hareket ettikleri durumda ikaz lambaları yanar ve şoförü uyaran bir ses çıkarır. Ancak yollardaki kamyonların çoğu tehlike saçıyor. Adeta gezen tabut gibiler. Lastikleri bakımsız. Genel servis kontrolleri yapılmıyor. Belki kaza yapan kamyonda ikaz lambası bile çalışmıyor olabilir. Şimdi bakanlık bir çalışma başlatıyor. Halen 1985 model kamyonları hurdaya çıkardığınızda devletten belli bir ücret alıyorsunuz. Bu eski kamyonları yollardan temizlemek için bu yaş sınırı 1990 modele kadar yükselecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber