Öğrencilerin yurt çilesi

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin pek çok ilinde yurt arayışına giren üniversite adaylarıüyük sıkıntı çekiyor.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Eylül 2014 07:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Öğrencilerin yurt çilesi

AYBİYE EROĞLU

İstanbul'da üniversiteye yerleşen öğrenciler yurt sıkıntıyla karşı karşıya. Mevcut yurtların talebi karşılayamadığı belirtilirken, öğrencilerin özel yurtlarda da yer bulamadığı belirtiliyor. Şehir dışını kazanan öğrenciler de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları dışında başka alternatif olmaması nedeniyle cemaat evlerine gitmek zorunda kalıyor. Çocuklarının cemaatte kalmasını istemeyen veliler ise çaresiz, yetkililerden yardım bekliyor.

KARŞILAYACAK DURUMUZ YOK

Kızı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni kazanan 42 yaşındaki Hatice C, tüm aramalarına rağmen İstanbul'da yurt bulamadıklarını söyledi. KYK sıralamasında yedeklerde kaldıklarını anlatan Hatice C., 'Yedek sırasında beklerken İstanbul'daki yurtları da araştırdık. Başta Türgev olmak üzere İlim Yayma, Ensar Vakfı gibi kuruluşlarla görüştük. Ancak pek çok yurt dolu olduğu gerekçesiyle öğrencimizi kabul etmedi' dedi. Cemaat yurtlarına mahküm kaldıklarını anlatan Hatice C., 'Özel yurtlarda iki kişilik odalar 800 lira. Bunu karşılayacak durumda değiliz. Hiç istemesek de çocuğumuzu cemaat yurtlarına göndermekle karşı karşıyayız. Yetkililerden çözüm bekliyoruz' diye konuştu.

ÇARESİZ OLDUĞUMUZU BİLİYORLAR

KYK yurduna başvuru yaptıkları halde yedek listede beklediğini anlatan üniversite öğrencisi A. Yılmaz ise, okula kayıt için gittiği sırada cemaat mensuplarının kendisine yurt teklifinde bulunduklarını anlattı. İstanbul'daki pek çok kız öğrenci yurduna başvuru yaptığını ifade eden Yılmaz, sonuç alamayan öğrencilerden. Genel olarak yurt ücretlerinin pahalı olması nedeniyle zor durumda kaldıklarını anlatan Yılmaz, 'Çaresiz olduğumuzu bilip sürekli cemaatten arıyorlar. Uygun fiyat veriyorlar' dedi.

YETKİLİLERDEN YARDIM İSTİYORUZ

Kardeşinin İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandığını belirten Deniz E., ise günlerdir yurt aradıklarını söyledi. Çalmadıkları kapı kalmadığını belirten Deniz E. durumunu, 'KYK yedek listede 5 binlerde yer alıyoruz. KYK'dan ümidi kesip özel yurtlara yöneldik bu sefer de doluyuz cevabıyla karşılaştık. Farklı kurumların yurtlarına başvurduk ama sonuç alamadık. Yetkililerden yardım istiyoruz' şeklinde açıkladı.

ÖZELLER ÇOK PAHALI

Kahramanmaraş'ta yaşayan Merve H., İstanbul'daki özel bir üniversitede anestezi bölümünü kazandı. KYK'ya başvuran genç kız, yurt için yedek listede beklediğini söyledi. İstanbul'da kalacak başka yer bakmaya başladığını anlatan Merve H., 'KYK'dan umudu kestiğim için başka kalacak yer aradım. İstanbul'daki özel yurtlar oldukça pahalı. Maddi durumumuz iyi olmadığı için özel yurtta kalamıyorum' diye konuştu.

BİR KAPI OLSA ÇIKACAĞIZ

Üniversitede okuduğu süre boyunca cemaat evinde kalan bir başka genç kız da yaşanan sorunlar nedeniyle cemaat yurdundan ayrılarak devlet yurduna geçmek istedi. Üniversiteyi kazandığı ilk yıldan bu yana hiçbir şekilde KYK'dan yurt çıkmadığını belirten genç kız çaresizliğini şu şekilde dile getirdi; 'KYK'dan yurt çıkmazsa gidecek başka alternatif yok. Bir kapı olsa çıkacağız ama çıkacak yer yok.'

11 bin liraya oda!

Hırka-i Şerif Kız Yurdu'nda 8 kişiye kadar oda bulunurken, oda fiyatları 275 ila bin 750 arasında değişiyor. Yurttaki odalar geçen hafta içinde tamamen doldu. Bakırköy Kız Yurdu'nda tek kişilik odalarda yer kalmazken 2 -3 kişilik odalarda yer var. Odaların kahvaltı dahil fiyatları 800-900 lira arasında değişiyor. Özel Topkapı Kız Yurdu'nda 1-2-3 kişilik odalarda hiç yer kalmazken, 4 kişilik oda fiyatları ise 800 ila 900 arasında. Oktan Kız Öğrenci Yurdu ise oda fiyatlarını 10 aylık peşin şekilde alıyor. Tek kişilik odalar 11 bin lira iken, 2 kişilik odalar 9 bin 900, 3 kişilik odalar ise 8 bin 800 olarak belirlendi. Açık büfe kahvaltının bulunduğu yurt, kredi kartına taksit yapıyor.

Cevizlibağ bu yıl da bitmedi

2013 yılının Mayıs ayında bitirilmesi gereken Cevizlibağ Atatürk Öğrenci Yurdu bu yıl da tamamlanamadı. Yaklaşık 15 aydır geciken inşaat İstanbul'un yurt sorununa darbe indirdi. 3 bin 500 öğrenci kapasitesiyle kız öğrencilerin barınma sorununa büyük oranda çare olacak olan yurt bloklarının iç düzenlemesi, yemekhane ve çevre düzenlemesi henüz tamamlanamadı. İstanbul Valiliği'nin girişimleriyle Dünya Bankası kredisiyle yapılan yurdun 15 Eylül'de teslim edilmesi bekleniyordu. Ancak VARYAP'tan yapılan açıklamaya göre yurt Eylül sonunda teslim edilecek. 56 üniversitede 541 bin öğrencinin eğitim gördüğü İstanbul'da KYK'nın kapasitesi 18 bin olarak ifade ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber