Avcı: Eğitimin önüne çok farklı kulvarlar açtık

-"Çocuklarımızın tek kulvarlı eğitimlerinin önüne çok farklı kulvarlar açtık. Şimdi bu kulvarların bir kısmı henüz kullanılmıyor ama önemli olan o kulvarların orada olduğunun biliniyor olması"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2014 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avcı: Eğitimin önüne çok farklı kulvarlar açtık

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, çocukların tek kulvarlı eğitimlerinin önüne çok farklı kulvarlar açtıklarını, bu kulvarların bir kısmının henüz kullanılmadığını ama o kulvarların orada olduğunun bilinmesinin önem taşıdığını belirterek, "4+4+4 sadece eğitim kademelerinin birbirlerini nasıl tamamlayacağını tanımlayan bir düzenleme değil. Bu düzenleme aynı zamanda her çocuğun biricikliğinin devlet tarafından kabul edilmesidir. Bu çok önemli zihniyet dönüşümüdür" dedi.

Avcı, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen rehberlik alanı öğretmenleriyle sohbet toplantısında, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması dileğinde bulundu.

Bir klişenin ısrarla yürürlükte tutulmaya çalışıldığını, "eğitimin yap boz tahtasına döndüğünün" iddia edildiğini ifade eden Avcı, "Sık sık eğitim sistemleri değiştiriliyor gibi klişe söylemler bütünü var. Anadolu Ajansı Editör Masası'nda da bu sorulunca açıklığa kavuşturma gereği var diye düşündüm" dedi.

Eğitimin en hareketli, dinamik toplumsal süreçlerden birisi olduğunu, teknolojideki değişikliklerden en hızlı etkilenen sürecin eğitim olduğunu dile getiren Avcı, bunun böyle de olması gerektiğini belirtti.

Avcı, "100-200 sene öncesinin teknolojisine sahipmişisiz gibi davranamayız. Türkiye nüfusunun genç ve hareketli olduğunu düşünürseniz bunları yapmak zorundayız. Dolayısıyla değişimin kaçınılmazlığı konusunda itirazın olmaması gerekir" ifadesini kullandı.

Değişiklikleri paydaşların önerilerini dikkate alarak yapmak zorunda olduklarını dile getiren Avcı, Bakan sayısının çok değişmesinin de olumsuzluğa neden olduğu eleştirilerine katılmadığını vurguladı.

Bakan Avcı, özel okullara gideceklere burs verilmesinin eski Bakanlardan Hüseyin Çelik zamanında gündeme geldiğini ancak dönemin cumhurbaşkanının "Belli cemaatin okullarına yönelik olacağı" gerekçesiyle veto ettiğini anımsatarak, "Şimdi tam tarsine bize dönüp bu grubu engellemek için yapılıyor deniliyor. Hayır çok sade bir mantığı var. Oradaki atıl kapasiteyi buradaki fazla basıncı azaltmak için kullanıyoruz" diye konuştu.

Yapmaya çalıştıklarının eğitim sistemini yap boz tahtasına çevirmek olmadığını vurgulayan Avcı, "Tam tersine her şey değişsin diye her şeyi olduğu gibi tutmaya çalışıyoruz. Sistem yürümeye devam edecek ama bir yandan değişecek. Bu tabii ilk bakışta çok çelişkili görünen riskli bir strateji" dedi.

Avcı, çocukların tek kulvarlı eğitimlerinin önüne çok farklı kulvarlar açtıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi bu kulvarların bir kısmı henüz kullanılmıyor ama önemli olan o kulvarların orada olduğunun biliniyor olması. 4+4+4 sadece eğitim kademelerinin birbirlerini nasıl tamamlayacağını tanımlayan bir düzenleme değil. Bu düzenleme aynı zamanda her çocuğun biricikliğinin devlet tarafından kabul edilmesidir. Bu çok önemli zihniyet dönüşümüdür. Bizim daha önceki kökleşmiş eğitim felsefemiz 'Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ben önemli değilim büyük kitle önemli ben de bunların içerisinde bir dişliyim.' Hayır her çocuk biricik, her öğretmenimiz biricik ve biz onların o biricikliğinin bütün potansiyellerini harekete geçirici imkanları onlara hazırlamak zorundayız."

Yapacak çok işleri olduğunu, iyi mesafe aldıklarını vurgulayan Avcı, "Ama daha çok yolumuz var. Burada size büyük rol düşüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber