Okullarda ders zili yarın çalacak

Yeni eğitim öğretim yılı yarın başlayacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Eylül 2014 09:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okullarda ders zili yarın çalacak

16.4 milyon öğrenci yarın ders başı yapacak. 873 bin 747 öğretmene, atama yapıldığı anda 40 bin öğretmen daha eklenecek. 1. dönem 23 Ocak 2015'te sona erecek.

HAKKI KURBAN

Tatil bitti, okullarda ders başlıyor. 16.4 milyon öğrenci ile 874 bine yakın öğretmen yarın 2014-2015 eğitim ve öğretim yılına girecek. Bu yıl "performans ödevleri" yerine, "ders etkinliklerine katılım programı" etkili olacak. Üç aylık yaz tatilinin ardından yarın başlayacak eğitim ve öğretim yılında; okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 090 bin, lise ve meslek liselerinde ise 4 milyon 600 bin olmak üzere toplam 16.4 milyon öğrenci ders başı yapacak. Bu yıl, 1.3 milyona yakın öğrenci ilk okul 1. sınıfa kayıt yaptırdı.

GÖZLER ÖĞRETMEN ATAMALARINDA

Yeni eğitim ve öğretim yılı 873 bin 747 öğretmenle başlayacak. Ancak, Torba Kanun'la ilgili sürecin yasalaşmasıyla, 40 bin öğretmen ataması için yol açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı da kontenjanları duyurmuştu. Perşembe gününe kadar başvurular yapıldıktan sonra atamalar gerçekleştirilmiş olacak. Böylece 910 bini aşkın öğretmen okullarda görev yapacak.

BU YIL SON DEFA KAYIT ALDILAR

Çıkarılan yasayla özel okula dönüştürülmesi kararı alınan dershaneler de bu yıl son kez öğrenci kaydı almış oldu. Dönüşüme alınmayanlar ve gerekli şartları sağlamayanlar 1 Eylül 2015'ten itibaren kapatılmış olacak.

İŞTE AKADEMİK TAKVİM

Milli Eğitim Bakanlığı'nın takvimine göre okullarda birinci yarı yıl 15 Eylül 2014-23 Ocak 2015 aralığında olacak. İkinci dönem ise 9 Şubat 2015 günü başlayarak 12 Haziran 2014'e kadar devam edecek.

Eğitim yardımı şartlı yapılacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, maddi imkansızlıktan dolayı okuyamayan 2 milyondan fazla öğrencinin yapılacak şartlı eğitim yardımıyla eğitime katılmasını hedefliyor. İlköğretime devam eden erkek çocuk için aylık 35 TL, kız öğrenci için 40 TL; ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için 50 TL, kız öğrenciler için ise aylık 60 TL yardım yapılıyor.

OKUL SÜTÜ İÇİN START VERİLDİ

Türkiye genelinde 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde uygulanacak Okul Sütü Programı'na ilişkin çalışmalara başlandı. Süte duyarlı öğrenci okul sütü dağıtımının dışında tutulacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortaklaşa hazırlanan tebliğe göre öğrencilere pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 mil ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü dağıtılacak.

Nakilde taban puan kalktı

Okulların hazırlık, 9. sınıflarındaki açık kontenjanlara, eylül ayı sonuna kadar puan üstünlüğü esasına göre nakil ve geçişler bakanlıkça yapılacak. Böylece taban puan uygulaması kaldırıldı. Düzenlemeyle dersler arası dinlenme süresinin 10 dakikadan az olamayacağı hükmü getirildi.

'Narkotimler' görevde

Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda uyuşturucu kullanımına ilişkin sıkı önlemler aldı. Okul çevrelerinde özellikle bu konuda uzman ekiplerin görevlendirildiğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı "Öğrenciler çok sıkı bir gözetleme altında tutulduklarını bilecekler" dedi. Özel ekibe Narkotimler ismi verildi. Yeni eğitim-öğretim yılında bonzai ile mücadele konusunda okullarda uygulanacak eylem planlarının açıklayan Bakan Avcı, bonzai ile mücadele konusunda bakanlıklar arası bir kurul oluşturulduğunu ifade etti. Bakan Avcı, şöyle konuştu: "Kurulan ekiplerin bir kısmı sivil olacak. Ama okul çevrelerinde yuvalanmış olan, yuvalanmak isteyen belli yerlerde mekan tutan kötü niyetli kişilere karşı çok acımasız bir mücadele kampanyası başlatıyoruz. Bununla ilgili olarak da ayrıca çevre esnafı ve vatandaşlarımızın da desteğini sağlayacak bağlantılar kuruluyor. Okullarımızı ve çevrelerini bu insanlara dar edecek bir kampanya bu eğitim öğretim yılından itibaren başlayacak inşallah."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber