Okulu öğretmenler temizliyor

Birkaç kova su, fırça ve temizlik bezleri. Diyarbakır'ın Cücük köyünde öğretmenler yeni eğitim öğretim dönemine okullarını temizleyerek başlıyorlar. Ödenek yetersizliği nedeniyle hizmetli verilmeyen okulda bakım-onarım işlerini de öğretmenler yapıyor.

Haber Giriş : 14 Eylül 2014 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okulu öğretmenler temizliyor
Abdülkadir Konuksever

Diyarbakır'a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Cücük köyünün iki derslikli okulunda yeni eğitim-öğretim yılına hazırlık diğer okullardan biraz farklı yapılıyor. Okulun öğretmenleri eğitim dışında bakım-onarım işlerinden de sorumlular.

Fare ve yılan kontrolü

Sabah okulun kapısını açtıklarında ilk iş olarak yılan ve fare kontrolü yapılıyor. Çünkü daha önce birkaç kez karşılaşmışlar. Bu gibi durumlarda köylülerden yardım istiyorlar.

2014-2015 eğitim ve öğretim yılına hazırlık bu kontrolden sonra başlıyor. Okulun öğretmenlerinden Meral Biçer ve Songül Seyidoğlu yerleri süpürüp sıraları, kapı ve pencereleri siliyorlar. Ardından duvarlar ve çerçeveler geliyor. Genel temizliğin ardından haftalık temizlik de onları bekliyor olacak.

'Mecburen işler bizde'

Öğretmenlerden Songül Seyidoğlu iki derslikli okula hizmetli verilemediğinden bu işlerin de kendilerine kaldıklarını anlatıyor. Temizlik çok zor olmasa da esas işler havalar soğuyunca başlayacak.

"Okullarımız açılıyor. Genel bir temizlik yaptık. Yoksa öğrencilerimiz toz ve kir içerisinde olacaklardı. Okular açıldıktan sonra da hemen her gün temizliğimizi yineliyor, haftada bir de genel temizlik yapıyoruz. Bu işler biraz yorucu ancak esas zor olan kış ayları. Odun kırılması ve soba yakma işleri de bize düşüyor."

'Okulu boyayacağız'

Sınıf Öğretmeni Meral Biçer ise sadece temizlikten sonra boyaya başlayacaklarını söylüyor:

"Bir arkadaş iki teneke boya getirecek ve tüm okulu boyayacağız hafta sonunda. Çünkü nem ve rutubetten boyalar dökülüyor ve çirkin görünüyor. Geçen yıl okul çevresine ağaç dikmiştik pek az kalmış. Hayvanlar yemiş fidanlarımızı. Çevre duvarımız yok. Olsa en azından hayvanlar giremez. Öğrencilerimizin fiziki koşulları iyi bir okulda eğitim görmeleri en büyük isteğimiz. Okulun sıkıntıları için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek durumumuzu anlatacağız."

'Her şeyi onlar yaptı'

Köy sakinlerinden Mehmet Aykal, 35-40 yıllık okulun tümden yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtiyor:

"Okulumuz çok eski. Her yanı dökülüyor ve öğretmenler çok uğraşıyorlar. Bir kere içine fareler ve yarasalar yuva yapmışlar. Ayrıca zaman zaman da yılan giriyor. Haliyle özellikle bayan öğretmenler korkuyorlar. Okulun etrafına kendi imkanlarıyla mıcır döktüler, ağaç diktiler. İki küçük sınıf var ve elli öğrencimiz eğitim görecek. Yetmiyor tabii. Araç gereçleri eksik, tuvalet perişan halde. Biz elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz ama yetmiyor tabii ki. Çaresiz toplanıp Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek yeni okul talebinde bulunacağız. Yaparlar mı bilmiyorum ama bu eski binayla daha fazla gitmez."

'Maalesef realite bu'

Diyarbakır Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüsamettin Atlı'ya göre köylerde öğretmenlerin okulların temizlik-bakım onarım işlerini yapmasıysa bir bölge gerçeği.

"Ben de yıllarca köy okulunda boya-badana yaptım. Ne yapalım ki realite böyle. Bu öğretmenleri de gösterdikleri çaba için tebrik ediyorum. Bakanlıktan gelen ödeneklerimizle önce acil durumlara müdahale ediyoruz. Çatısı olmayan veya yıkılmak üzere olan okulları onarıyoruz. Daha sonra durumu nispeten iyi yerlere yapabileceğimiz ne varsa yetişmeye çalışıyoruz."

Atlı, öğretmenlerin eksiklerini kendilerine iletmelerini, eldeki imkanlar dahilinde sorunu çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber