Doktora dayağa sendikalardan tepki

Ereğli Devlet Hastanesi'nde görevli bir doktora, hasta yakını tarafından yapılan saldırı sendika temsilcileri tarafından kınandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2014 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doktora dayağa sendikalardan tepki

Kdz.Ereğli'de, Türk Sağlık Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile Sağlık İş Sendikası temsilcileri ortak açıklama yaparak Devlet Hastanesi'nde iki gün önce bir hasta yakınının doktora yaptığı saldırıya tepki gösterdi.

İddiaya göre, 12 Eylül 2014 günü kalp krizi geçiren babasını Devlet Hastanesi'ne getiren H.Y., yoğun bakıma alınan babasının ölüm haberi gelince doktorlarla tartışmaya başladı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi sonrası H.Y., yoğun bakımda görevli Dr. Faruk Köker'i darp etti.

OLAYI KINADILAR

Ereğli Devlet Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık Sen, SES ile Sağlık İş Sendikası temsilcileri ve üyeleri yapılan saldırıyı kınadı. Sendikalar adına basın açıklaması yapan SES Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Ozan Çobanoğlu, sağlık çalışanlarının yeterli yasal güvenceleri olmadığı, can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söyledi.

Çobanoğlu, konuşmasında "Gün geçmiyor ki sağlık emekçilerine yapılan yeni bir şiddet haberi ile güne başlamayalım. Hastanemiz personeli olan Dr. Faruk Köker arkadaşımız, görevinin başında iken, 12 Eylül 2014 günü saat 01.30'da Koroner Yoğun Bakım Ünitesi'nde, bir hasta yakını tarafından darp edilmiştir. Türkiye, günde ortalama 30 sağlık çalışanının şiddete uğradığı bir ülkedir. Bu rakam gerek devletin gerek sağlık kuruluşlarının resmi rakamlarıyla belirtilmektedir" dedi.

Şiddeti önlemeye katkısı olacak, caydırıcılığı olan bir yasa çıkarılmasının acil ihtiyaç olduğunu anlatan Çobanoğlu, şunları söyledi: "Ülke genelinde, tüm sağlık emekçilerinin özverili ve insanüstü çabalarıyla devam eden sağlık hizmeti, artık patlamaya hazır bir bomba gibidir. Hastanemiz acili; gündüz mesai saatleri içerisinde sadece 1 hekim arkadaşın omuzlarındadır. Bölgemizin sanayi ağırlıklı ve yoğun nüfus barındırır olması, durumu daha da korkunç kılmaktadır. Yani sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası acilimize ortalama 500 hasta başvurusu olmaktadır. Karar vericiler; birkaç yıl önce kamu hastanelerinde hizmet veren ve sayısal olarak çok fazla bir dilimi barındıran pratisyen hekimi bir çırpıda Aile Hekimi statüsünde devlet hastanelerinden koparmışlardır. Bu uygulamadan dolayı doğacak sıkıntıları gerek sağlıktaki meslek kuruluşları, gerek alanda örgütlü sendikalar sıklıkla dile getirmişlerdir ve hatta bu uygulamalara karşı eylemlilik süreçlerine girmişlerdir. Fakat o güçlü karar vericiler uyarılarımıza kulak tıkamışlardır. Gelinen nokta; günde ortalama 30 sağlık emekçisine şiddet uygulaması olmuştur. Yıllardır, sağlık ortamının vahşi bir şiddet ortamına dönüştüğünü, sürekli olarak saldırıya uğradığımızı, hekimlere, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin artık dayanılmaz boyutlara geldiğini, can güvenliğimizin olmadığını söyledik, söylüyoruz. Durumun vahimliğini kavrayıp önlem alması gereken yetkililer ise kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular, olan biteni seyretmekle yetindiler, daha da kötüsü; hastaları hekimlerle ve sağlık çalışanlarıyla karşı karşıya getirdiler."

Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı'nı acilen göreve davet ettiklerini belirten

Çobanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şiddetin sona ermesi için Sağlık Bakanlığı ve yetkililerin sağlık emekçilerini itibarsızlaştırmaya yönelik açıklamalara son vermesi ve şiddeti önlemeye yönelik yasal düzenlemenin konunun muhatapları olan meslek kuruluşları ve sendikaların önerilerini almak koşuluyla, bir an önce yapılmasını talep ediyoruz. Erdemir personeli olduğu belirtilen ve geçen cuma günü doktor arkadaşımızı darp eden H.Y.'nin; yapmış olduğu bu onursuzca fiilinin ve vahşi saldırısının peşini, biz sağlık alanında örgütlü sendikalar olarak bırakmayacağımızın ve takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz ve bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz."

Saldırıya uğrayan Doktor Faruk Köker de kalp krizi geçiren bir hastanın kendilerine geldiğini, yoğun bakımda kardiyoloji doktoru ile birlikte yaptıkları tüm müdahaleye rağmen kendisini kurtaramadıklarını belirterek, yakınlarına haberi vermeye gittiğinde saldırıya uğradığını ifade etti. Aldığı yumruk darbesi nedeniyle halen çenesinde ağrı bulunduğunu anlatan Dr. Köker, "Beni, hasta bakıcıları ve polisi darp ettiler. Çenem hala ağrıyor. Saldırganlardan şikayetçi oldum. Böyle bir olayın yaşanması beni son derece üzdü" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber