Parklarda sigara içmek yasaklanıyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu uyuşturucuyla mücadelede kişinin danışma hizmeti almasına imkan sağlayan özel bir telefon hattı kurulacağını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2014 22:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Parklarda sigara içmek yasaklanıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Ömer Ekşi ile AA editörleri, bölge müdürleri ve dünyanın çeşitli merkezlerindeki muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlıyor.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 15-24 yaş arasında uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 30, Türkiye'de ise yüzde 2,7 olduğunu belirterek, "Bunu bir avantaj olarak görüyoruz bunu daha güçlü avantaja dönüştürmemiz lazım. Yüzde 2 veya 3 gencimizin denemiş olması bile bizde önemli bir teyakkuz hali" dedi.

Bakan Müezzinoğlu,şunları kaydetti:

"Uyuşturucuda riskli ülke değiliz ancak potansiyel var, 5 yıl içinde iyi mücadele etmezsek riskli ülke oluruz. Uyuşturucu özelliği söz konusu olan tüm ürünleri, kimyasal olarak yasak kapsamına alıyoruz ki, o 'ben zaten bunu bilmiyordum' dolayısıyla cezai müeyyideyeye tabi olmama gibi bir avantajı olmayacak."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede kişinin danışma hizmeti almasına imkan sağlayan ancak kimliğin bilinmeyeceği özel bir telefon hattı kurulacağını bildirdi.

Sigara yasağı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bakan Müezzinoğlu, AA Editör Masası'nda, "Türkiye'nin sigarayla mücadelede dünyada örnek bir başarı sergilediğini ve Dünya Sağlık Örgütünce bu başarının ödüllendirildiğini söyledi.

Türkiye'de sigara kullanım oranının "Yüzde 31'lerden yüzde 27'lerin altına indiğini ve 2 milyondan fazla vatandaşın sigarayı bıraktığını anlatan Müezzinoğlu, son 5 yılda 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranının da düştüğünü, bunu kendilerinin çok mutlu ettiğini belirtti.

Sigara içenleri bıraktırmanın büyük bir başarı olduğunu ancak tiryakiliği önlemeyi daha da önemli gördüğünü söyleyen Müezzinoğlu, gençlerin sigara içmeyi artık negatif bir unsur olarak algıladığını dile getirdi.

Müezzinoğlu, 2017 sonu itibarıyla sigara kullanım oranını, yüzde 25'lerin altına indirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esas hedefimiz de 2023'lerde yüzde 20'ler ve altına inebilmek. Toplumda yüzde 31'lerden aldığımız sigara içme oranını, 15 yaş üstü, yüzde 20'lerin altına indirebilmek. İlk hedefimiz yüzde 25'in altına inmek."

Tütün ve tütün ürünleriyle mücadeleye yeni alanlar eklendiğine, nargilenin de kapsam içine alındığına işaret eden Müezzinoğlu, Yeşilay Cemiyetinin "Ucunda Ölüm Var" kampanyasının bu konuda ciddi bir farkındalık sağladığını ifade etti.

"Üçte bir gibi bir oran tartışıyoruz"

Bakan Müezzinoğlu, açık alanlarda sigara kullanımına sınırlama getirilmesinin planlandığını belirterek, "Açık alan restoranlarda, 'Zaten komple açık, masalar da açıkta, her masada herkes sigara içebilir' dersek, masadaki veya yan masadaki içmeyene haksızlık ediliyor. Dolayısıyla açık alanlardaki restoran, kafelerde sigara içilen alan, sigara içilmeyen alan" diye konuştu.

Sigara içilen alan oranını henüz netleştirmediklerini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Üçte bir gibi bir alan sigara içilebilen olarak ayıracağız. Sigara içenler o tarafta, yine açık alanda, sigara içmeyenler için de çoluğu, çocuğu, ailesiyle gelmiş sigara içilmeyen alanda. Bunu yüzde 25'e kadar indirmek gibi bir bakışımız da var. Ama yine de aile geldi, parçalamayalım, baba içiyorsa, onlar da katlanıyorsa gibi üçte bir gibi bir oran tartışıyoruz.

Bununla ilgili yılbaşı, çünkü Başbakanlığa sunacağız, yılbaşı gibi, hedefimiz o. Önce bir ekim ayını düşünüyorduk ama diğer gündemler üst üste geldi. Ama en geç yılbaşı veya 2014 sonu itibarıyla diyelim."

Çocuk parklarında içilemeyecek

Parklar ve diğer açık alanlarda yapılacak kısıtlamalarla ilgili de bilgi veren Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Adı çocuk parkıysa çocuk parklarında içilmeyecek. Yetişkin parklarında da parkın bir köşesinde sigara içme alanı olacak. Cami avlularında da... Cami avlusunda, çıkar çıkmaz yakıyor, yok.

Hastane bahçelerinde, yoğun bakımda hastası var, hastasını kaybetmiş olan var, ilk defa ağır teşhis konulmuş hastası var, o psikolojisinin üzerine yeni bir yük yüklemek doğru değil ama onu en azından diğer vatandaşların hak ve hukukunu gözetecek şekilde belirli bir mesafede.

AVM, hastane girişlerinde, giriş kapısından belirli bir mesafe, çizgiler çizilecek, o mesafe dışında sigara içme alanları yapılacak. Açık alan gibi. Oralarda sigara içilecek."

İş sağlığı ve güvenliği

Bakan Müezzinoğlu, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınacak önlemlerle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, "Eğitim ve araştırma hastanelerinde, şehir hastanelerinde meslek hastalıklarıyla ilgili alanlar hastane bünyesi içinde olacak. Ayrıca meslek hastalıkları hastanesi diye bir konsepti bundan sonra uzun süre devam ettirmeyi düşünmüyoruz. Meslek hastalıkları hastaneleri gündemimizden yavaş yavaş çıkacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber