Şimşek: Enflasyonun zirveyi bulduğu kanısındayız

Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına düşürmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2014 16:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Şimşek: Enflasyonun zirveyi bulduğu kanısındayız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarına ilişkin, "Enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nin (IFS) ikinci gününde yaptığı sunumda, Türkiye'nin kısa vadeli ekonomik ve siyasi görünümüne değindi.

"Türkiye'nin siyasi görünümüne bakıldığında çok açık ve net olarak tek mesaj var, bu da; Türkiye'de siyasi istikrar devam edecek" ifadelerini kullanan Şimşek, ülkenin geçtiğimiz dönemde mahalli seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerini başarıyla huzur içinde atlattığını söyledi.

Şimşek, mahalli seçimler göz önüne alındığında AK Parti'ye desteğin arttığını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ise Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda yüzde 52'ye yakın bir destekle kazandığını hatırlattı.

Yeni kurulan hükümetten sonra eylül ayının başında yapılan bir ankete göre, bugün seçim olsa AK Parti'ye halk desteğinin neredeyse yüzde 52 olacağını belirten Şimşek, "Buradan çıkacak bir tek mesaj var, halkımız istikrardan, reformdan yana çok açık ve net bir tavır içindedir. Mart seçimleri öncesinde ortaya atılan bir takım iddialar, siyasi motivasyonlarla ortaya atılan iddialardır, halkımız o iddialara prim vermedi" diye konuştu.

Parlamento seçimlerinin önümüzdeki yıl yapılacağını anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Seçime kadar olacak dönem bizim için aslında reform programının derinleştirildiği ve genişletildiği bir dönem. Şu an Kalkınma Planı çerçevesinde ekonomide 25 dönüşüm alanında bin 200'ün üzerinde tedbir üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Bu hazırlıkları 2015 seçimlerinden önce bitireceğiz, 2015 ile 2019 arasında da seçim olmayacağı için Türkiye yeni bir çıkışın temellerini bugünden atacak, hazırlayacak. Türkiye reformlarla güçlü geleceğini hazırlayacak."

Şimşek, 2015-2019 yıllarının ikinci nesil, üçüncü nesil yapısal reformların uygulanacağı bir dönem olacağını, şu an bunun hazırlık aşamasında bulunulduğunu aktardı.

Türkiye'nin 2023 vizyonunun ve siyasi istikrarının yapısal reformlara imkan sağladığını ifade eden Şimşek, 2023 hedeflerinin oldukça iddialı hedefler olduğunu ama bu hedeflere gidilmesini sağlayacak ortamın da mevcut olduğunu dile getirdi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinde ılımlı bir büyüme gözlendiğini anlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Çok yüksek dozdaki 2010-2011 yıllarındaki büyümeyi sürdüremezdik. Çünkü o yüksek cari açık ve enflasyonist baskıları beraberinde getirmişti. Küresel konjonktür de daha ılımlı büyümeyi gerektiriyor. Ayrıca bizim çok daha yüksek büyümeyi sağlayabilmemiz için yapacağımız birçok yapısal reform var. İkinci olarak bu sene gıda fiyatları ve kur kaynaklı bir enflasyonist baskı söz konusu. Burada da enflasyonun neredeyse zirveyi bulduğu kanısındayız, bundan sonra sıkı bir duruşla enflasyonu tekrar 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına düşürmeyi ümit ediyoruz."

Türkiye'nin kamu maliyesindeki durumunun çok güçlü olduğunu belirten Şimşek, cari açık bağlamında dış dengenin önemli bir soruna yol açtığına işaret etti.

Şimşek, burada da bir iyileşme görüldüğünü hatırlatarak, "Tabii ki, arzuladığımız noktada değiliz ama geçmişe oranla ciddi bir iyileşme söz konusu" dedi.

"Bir kaç yıl sonra Türkiye yüksek gelirli ülkeler arasına katılır"

Türkiye'nin kriz sonrası dönemde, gelişmekte olan Avrupa ülkelerine ve gelişmiş ülkelere oranla çok güçlü bir performans gösterdiğini vurgulayan Şimşek, Türkiye'nin Dünya Bankası tanımına göre şu an yüksek-orta gelirli bir ülke konumunda olduğunu, bir kaç yıl içinde yüksek gelir grubundaki ülkeler arasına katılmayı ümit ettiklerini söyledi.

Geçen yılki, büyümeye ilişkin biraz daha iyimser beklentilere değinen Şimşek, "Muhtemelen 2014 yılı için yüzde 3-3,5 veya yüzde 3-4 bir büyüme öngörülüyor. Gelecek seneye ilişkin de aşağı yönlü riskler var" değerlendirmesini yaptı.

Şimşek, bu riskleri barındıran gelişmelere ilişkin ise şunları kaydetti:

"Birincisi AB arzulanan düzeyde bir toparlanma içinde değil, ikinci olarak bölgemizde çok ciddi çalkantılar var. Bu, Türkiye ekonomisini aşağı çekiyor. Yine önemli ticaret ortaklarımızdan bir tanesi Rusya'da bir takım sıkıntılar var, genel olarak küresel ekonomide bir yavaşlama var. Daha önemlisi Türkiye birçok seçim ve seçim öncesindeki siyasi motivasyonlarla ortaya atılan bir takım iddiaların ortaya koyduğu bir takım belirsizliklerle karşı karşıya kaldı. Özetle muhtemelen gelecek seneki büyüme rakamları da aşağı yönlü revize edilebilir."

İmalat sanayinde yaşanan momentum kaybına da atıfta bulunan Şimşek, güven endekslerindeki bir takım yumuşamaların geçici olacağını söyledi.

Şimşek, kısa vadede büyümeye bakıldığında iç piyasadaki finansal şartların iyileştiğinin altını çizerek, "Merkez Bankası (MB) yılın başında ciddi bir sıkılaştırmaya gitti, sonra da para politikasında bir gevşeme söz konusu. Ama jeopolitik gerginlikler ve Avrupa'daki yavaş toparlanma Türkiye için aşağı yönlü riskleri ifade ediyor" dedi.

Büyümenin yavaşlamasıyla istihdamda da bir yavaşlamanın söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, buna da ayrıca dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

"Hedefimiz enflasyonu düşük tek haneye indirmek"

Şimşek, enflasyonun AK Parti döneminde tek haneye indiğini hatırlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ama henüz düşük tek haneye indiremedik. Yakın dönemde enflasyonda bir çıkış var çünkü son 13 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Jeopolitik gerginlikler gıda talebini ve gıda fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi. Liradaki değer kaybı olumsuz etkiledi. Bütün bunlar beraberinde beklentilerin kötüleşmesine yol açtı. Bütün bu faktörler 2014 yılında enflasyonu bir miktar yukarı doğru çekti. Enflasyonu tekrar aşağı indirmemiz lazım. Gıda fiyatları önemli bir risk ama gıda fiyatları bahanesinin arkasına sığınamayız. Buna ilişkin tedbir almamız lazım."

Gıda fiyatlarında yüzde 14'ün üzerinde artış görüldüğünü anımsatan Şimşek, manşet enflasyonun, gıda fiyatları çıkartıldığında yüzde 7,8 olduğunu ve bu konuda adımlar atılacağını dile getirdi.

Şimşek, gıdanın enflasyon sepeti üzerindeki ağırlığının yüksekliğine işaret ederek, bu artışın arkasında yapısal ve dönemsel problemler bulunduğunu söyledi.

"MB'nin aldığı tedbirler sayesinde çekirdek enflasyonda bir durulma söz konusu"

Yapısal problemlerin mikro düzeydeki reformlarla çözülmesi gerektiğini belirten Şimşek, enflasyon beklentilerindeki bozulmaya ilişkin, şu ifadeleri kullandı:

"MB'nin aldığı tedbirler sayesinde şimdi çekirdek enflasyonda bir durulma söz konusu, bu önemli. Enflasyona baktığımız zaman yukarı yönlü riskler, liradaki değer kaybı kaynaklı. İşlenmemiş gıda fiyatları hala bir risk olarak görülüyor. Türkiye ekonomisi potansiyelinin altında büyüyor dolayısıyla bir çıktı açığı söz konusu. Talep eksenli bir baskı söz konusu değil. Makroihtiyati tedbirlerimiz var, bunları genişletebiliriz."

Şimşek, Türkiye'nin brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını son yıllarda ciddi şekilde aşağı çektiğini anımsattı. "Bu sene öngörümüz yüzde 33'ler civarı. Tabi biraz da kurla ilişkili bu ama aşağı yönlü trend devam ediyor, devem edecek" diyen Şimşek, vergi iadelerinde bu yıl bir patlama olduğunun altını çizdi anlatan Şimşek, en büyük kırılganlığın dış dengede görüldüğünü, Türkiye'nin geleneksel cari açık veren bir ülke olduğunu, son dönemde ise yeniden bir dengelenme sürecinde bulunulduğunu aktardı.

Bakan Şimşek, ihracat artışının ithalat artışının üzerine çıktığının altını çizerek, "O nedenle de cari açıkta bir daralma söz konusu. Cari açık bu sene muhtemelen milli gelirin yüzde 5,7'si, 5,8'ine gerileyecek. Bu bile yüksek bir rakam, daha da aşağı çekmemiz gerekiyor. Güzel bir haber, cari açığın finansmanında bir iyileşme var" yorumunu da yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber