Nüfus kayıt örneğini eşim alabilir mi?

Nüfus kayıt örneğini eşim alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Eylül 2014 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nüfus kayıt örneğini eşim alabilir mi?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 44. maddesine göre, kamu kurumlarının yanı sıra kişinin kendisi, eşi, veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu bu kişilere ait vekillik ibraz edenler nüfus kayıt örneğini alabilmektedir. Kanun hükmü gereğince bir kişi eşi için bu kaydı alabilmektedir. Yine bir kişi annesinin, babasının veya çocukların nüfus kayıt örneğini alabilir. Bunlar dışında kalanlar sadece medeni hal bilgisini alabilir.

Bir kişinin başvurusu üzerine, Tokat İdare Mahkemesi, yukarıda yer verilen kanun hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, iptal istemini 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle reddetti.

Kanunun 44. maddesi

Madde 44 - (1) Nüfus kayıt örneklerini;

a) Bakanlık,
b) Dış temsilcilikler,
c) Asker alma işlemleri için Milli Savunma Bakanlığı,
ç) Adli makamlar,
d) Adli işlemlerle sınırlı olmak üzere kolluk kuruluşları,
e) Evlenme işlemleri için evlendirme işlemini yapmaya yetkili olanlar,
f) Ölüm işlemleri için resmi sağlık kuruluşları,
g) Kaydın sahipleri veya bunların eşleri ile veli, vasi, alt ve üst soyları ya da bu kişilere ait vekillik belgesini ibraz edenler,
nüfus müdürlüklerinden doğrudan almaya yetkilidirler.

(2) Birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan kurumlar ve tüzel kişiler, yazılı olarak başvurmak ve istem nedenini açıkça belirtmek suretiyle Bakanlık veya mülki idare amirinin emri ile nüfus kayıt örneğini alabilirler. Bakanlık bu madde hükümlerini işletmek üzere Kimlik Paylaşımı Sistemi kurar.

(3) Yerleşim yeri adresi ve diğer adres bilgilerinin verilmesi kişinin rızasına bağlıdır.

(4) Birinci fıkranın (g) bendinde sayılan kişiler dışında kalan üçüncü şahıslar medeni hal bilgisi dışında bir kişinin nüfus kaydına ilişkin örnek veya bilgi alamazlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber