ABD'yi uzaya Türk imzası taşıyacak

NASA, astronotlarını uzaya taşıyacak mekiklerin inşası için 6.2 milyar dolara SpaceX ve Boeing şirketlerini seçti.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Eylül 2014 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ABD'yi uzaya Türk imzası taşıyacak

SpaceX'in uzay programında ise Havacılık Elektrik Elektroniği Başkan Yardımcısı Bülent Altan'ın imzası var.

ABD, uzay mekiklerinin 2011 yılında emekliye ayrılmasının ardından, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gönderebilmek için Rusya'ya ve onun uzay kapsülü Soyuz'a bel bağlamıştı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) uzay mekiği uçuşlarına son verdikten sonra uluslararası uzay istasyonuna (ISS) gitmek için ABD'li veya her ne ulustan olursa olsun ISS'e ikmal yapılması, astronotların gidişi ve dönüşü tek seçenek olarak Soyuz kalıyordu. Rusya ile gerginliğin artması uzay araştırmalarındaki hareketliliği sürdürebilme adına 6.2 milyar dolarlık bir kapsul ihalesi açmaya itti. Ve görev SpaceX ve Boeing şirketlerinin kurduğu ortaklığa bırakıldı.

7 mürettebat taşıyacak

Yeni nesil uzay kapsüllerinin geliştirilmesi çalışmaları için çalışacak olan şirketlerin, yedi kişilik mürettebatı taşıyacak kapsülleri, 2017 yılı sonuna kadar tamamlaması gerekiyor. 2012 yılında Rus Soyuz'a bir seçenek olarak SpaceX firmasının çıkardığı Falcon 9 füzesi ve Dragon uzay aracı, SpaceX'in ihalede etkin olarak anılmasına sebep oldu. SpaceX'in Havacılık Elektrik Elektroniği eski Başkan Yardımcısı olan Türk Mühendis Bülent Altan, Dragon uzay aracının geliştirilmesi projesinde büyük katkılarda bulunmuştu.

Türkiye'nin uzaydaki gururu

Stanford Üniversitesi'nden 2004 yılında yüksek lisans derecesi aldıktan sonra SpaceX firmasına giren Bülent Altan kazandığı başarılarla giderek yükseldi. Elektronik sistemlerden sorumlu direktör pozisyonuna gelen Altan, İstanbul Alman Lisesini bitirdikten sonra Münih Teknik Üniversitesine gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber