Gazın Karadeniz yolculuğundan bin kişiye iş

Rus doğalgazını, Karadeniz'den geçecek boru hattıyla Avrupa'ya taşıması amaçlanan Guney Akım Dogalgaz Boru Hattı için insaat faaliyetlerinin yoğunlaşacağı dönemde yaklasık bin kisinin istihdam edilmesi bekleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2014 21:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Gazın Karadeniz yolculuğundan bin kişiye iş

- GÖKSEL YILDIRIM

Rus doğalgazını, Karadeniz'den geçecek boru hattıyla Avrupa'ya taşıması amaçlanan Guney Akım Dogalgaz Boru Hattı için insaat faaliyetlerinin yoğunlaşacağı dönemde yaklasık bin kisinin istihdam edilmesi bekleniyor.

AA muhabirinin projenin ÇED raporundan derlediği bilgiye göre, Guney Akım Dogalgaz Boru Hattı Sistemi'yle, Rusya'dan Orta ve Guney Dogu Avrupa ulkelerine Karadeniz uzerinden uzun vadeli gaz tedariginin guvenilirligini artıracak yeni bir guzergah olusturacak. Boru hattı, yılda 63 milyar metrekup tasarım kapasitesine sahip olacak ve 2 bin 300 kilometreden uzun bir hat boyunca uzanacak.

Guney Akım Acık Deniz Dogalgaz Boru Hattı, Guney Akım Dogalgaz Boru Hattı Sistemi'nin acık deniz bolumunü oluşturacak. Guney Akım Acık Deniz Dogalgaz Boru Hattı, Rusya'nın Anapa kıyılarından baslayıp, Turkiye Munhasır Ekonomik Bolgesi (MEB) icinden gecip Bulgaristan kıyısındaki Varna'ya kadar Karadeniz boyunca yaklasık 931 kilometre boyunca, 813 milimetre caplı yan yana 4 boru hattından olusacak. Boru hattı, Turkiye MEB'i icinde 470 kilometrelik mesafe katedecek. Boru hatları, 2 kilometre genisligindeki bir inceleme koridoru icinde dogrudan deniz tabanına dosenecek.

Turkiye bolumundeki calısmalar, acık denizde boru hattı doseme faaliyetini kapsayacak. Projenin insaat ve isletim öncesi asamaları icin gerekli personel sayısı belirgin olmamakla beraber, insaat faaliyetlerinin en yogun oldugu zamanda ihtiyaç duyulan çalışan sayısının bin olacagı ongorulüyor.

Insaat ve isletim öncesi asamalarında istihdam edilecek personel acık deniz insaat yuklenicisi tarafından saglanacak. İnsaat faaliyetlerinin gerceklestirilmesi icin gerekecek uzmanlık becerileri goz onunde bulunduruldugunda, projenin Turkiye'ye istihdam acısından fayda sağlaması bekleniyor.

İstihdam sayısına ilişkin tahmin, inşaatta gereksinim duyulan gemiler icin gerekli ortalama murettebat sayısına dayanıyor.

Insaat asaması sırasında calısmaların gunde 24 saat ve haftada 7 gun yurutulmesi ongorulüyor. Hattın işletme aşamasında Türkiye'de tam zamanlı çalışan istihdam edilmesi öngörülmüyor.

Tedarik, insaat, yerlestirme kurulum ve isletmeler icin is saglıgı ve guvenligi konuları, ayrıntılı calısma prosedurleri, is guvenligi analizlerini, is guvenligi toplantılarını ve benzeri konuları kapsayacak sekilde South Stream Transport ve ilgili yukleniciler tarafından yonetilecek.

Projede calısacak isgucunun is saglıgı ve guvenliginin guvence altına alınması icin uluslararası kabul gormus yontemler benimsenecek ve bunları uygulamak icin gerekli ekipmanlar ve egitimler saglanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber