Zeybekci:DEİK'te atama yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na tek bir kişi bile atamayacaklarını, herkesin seçimle geleceğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2014 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekci:DEİK'te atama yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'na tek bir kişi bile atamayacaklarını, herkesin seçimle geleceğini söyledi.
İzmirdeki temaslarına Ege Bölgesi Sanayi Odasında devam eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yeni Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) daha demokratik olacağını söyledi. Yeni DEİKin bütçesinin Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacağını belirten Zeybekci, mevcut DEİK yapısının bazı yerlerde yanlışlıklara sahip olduğunu ifade ederek, Yurtdışından bakanlarla, devlet başkanları ile görüşüp Türkiye'de kimseyle temas kurmuyorlar. Bir ekonomi bakanı Türkiye'ye geliyor, biz bunu giderken merhaba desin diye son dakikada öğreniyoruz. Hükümetler kim olursa olsun, Başbakanlar kim olursa olsun kadim politikaları vardır. Bunlarla ilgili şeyler değişmez diye konuştu.
DEİK'in yeni yapısıyla ilgili bilgi de veren Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:
Bir yönetim kurulu düşünün ki, 25 kişiden oluşuyor. Bunun 13'ünü bir organ atıyor, 12'sini de kendi aralarında seçiyorlar. Şimdi yönetim kurulu 35'e çıkıyor. Tamamını da 215 kişilik genel kurul seçiyor. Bakanlık olarak tek bir kişi atamıyoruz. Sektörler anlamında tüm Türkiye'deki başkanlarımız, ihracatçı birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının tamamında hassasız. İcra kurulu 13 kişi, tamamını yönetim kurulu seçiyor. Bir yer tarafından atanma yok. Yaptığımız tek bir şey var. Bütçesine Ekonomi Bakanlığı olarak biz katkı veriyoruz. TOBB, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD Başkanları da icra kurulunda olacak.

SERBEST BÖLGELER ŞEHRİ İZMİR
İzmirin hayaller kurduklarını dile getiren Bakan Zeybekci, İzmir'i mahallenin en güzel kızı olarak nitelendirdi. Zeybekci, Havzayla ilgili gelin önemli bir turizm planlaması yapalım. Termal turizm ve sağlık yatırımları da beşinci bölgeye tabi. Gelin görüşelim. Nokta atışları ile hedef belirleyelim. Biz, İzmir için başka hayaller kuruyoruz. Başka önceliklerimiz var. Öncelikle ilk atacağımız adım serbest bölgeler şehri İzmir. ESBAŞa tek kapıdan giriyorsunuz, içeride 20 bin kişi çalışıyor. 600 dönümlük bir ek daha yapıyoruz şeklinde konuştu.

ARTIK COTARELLI'Yİ BEKLEMİYORUZ
Türkiye'de artık ekonomik kriz olmayacağını söyleyen Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
Türk bankaları çok sağlam. Kimse endişe etmesin. Türkiye çaresiz olmadığı için artık dizlerinin önüne çöküp IMF'in eski Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli'yi beklemeyecek. Bugün faiz oranlarını sağlıklı tartışmamız lazım. Faiz ile gelecek yılın beklenen enflasyonu arasında yüzde 8'lik reel faiz var. Bu faizle yatırım yapılmaz, büyüme olmaz. Enflasyon aşağıya inmez. Daha cesur şekilde faiz düşürmeye ihtiyacımız var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber