Gündelikçiye ILO standartları geliyor

Hükümet yaklaşık 600 bin "ev işçisi"nin sosyal ve can güvenliğini artırmak için düğmeye bastı. Gündelikçiye ILO standartları geliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Eylül 2014 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gündelikçiye ILO standartları geliyor

HAZAL ATEŞ

Hükümet yaklaşık 600 bin "ev işçisi"nin sosyal ve can güvenliğini artırmak için düğmeye bastı. Gündelikçiye ILO standartları geliyor

Ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımında çalışanlar uluslararası statüye kavuşuyor. Torba Yasa'yla bu kişilere sosyal güvence getiren hükümet, bir adım daha ileri giderek konuyla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesine imza atmaya hazırlanıyor. Bakanlık, ILO'nun 189 sayılı "Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesi"yle ilgili düğmeye bastı. Bunun için öncelikle iç hukuk düzenlemeleri sözleşmeyle uyumlu hale getirilerek, ev işlerinde çalışma esasları belirlenecek.

EĞİTİM VERİLECEK

Sözleşme "ev işi", "ev işçisi" tanımından başlayarak ev hizmetinde güvenceli ve insan onuruna yakışır şekilde çalışmaya ilişkin esasları belirliyor. Ayrıca ev hizmetlerinde mesleki yeterlilik de gerektiren sözleşme için İŞKUR ve sendikalar devreye girecek. Burada amaç, son yıllarda artan iş kazalarının önüne geçmek.

DİNLENME HAKKI

Ayrıca çalışma süreleri, dinlenme hakları da yasal olarak tanımlanacak. Ev işçilerinin sağlık ve güvenlik risklerine karşı bilinçlendirilmesi de hedefler arasında. Bu işçilerin sıkça karşılaştığı menüsküs, bel ve boyun fıtığı, astım, alerji, kas yırtılması, strese bağlı meslek hastalıkları iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında değerlendirilecek. Örneğin yüksek katlı binalarda cam silerken zeminin kaygan olmaması, can sağlığını göz önüne alarak işin gerçekleştirilmesi de çalışana anlatılacak.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROSU İŞ BULACAK

İş Kanunu'nda kapıcılarda olduğu gibi ev hizmetlerinde çalışanların iş koşullarını düzenleyen bir yönetmelik hazırlanacak. 5510 Sayılı Yasa'ya göre ev işçisi "ücretli ve sürekli" çalışan olarak tanımlanırken İş Yasası'nda işçi "sigortalı" tabiriyle anılıyor. Yeni düzenlemeyle bu ayrımın da ortadan kaldırılması öngörülüyor. Ev işçiliği bir meslek olarak tanımlanıp standartlar oluşturulacak. Buna uygun adaylar eğitimden geçirilecek. İŞKUR'a meslek örgütleri de destek verecek. Eğitimden geçenler ise özel istihdam büroları tarafından işe yerleştirilebilecek.

TÜRKİYE'DE 600 BİN EV İŞÇİSİ VAR

ILO verilerine göre dünyada 52 milyon ev işçisi var. Bunların yüzde 10'u güvence altında. Türkiye'de ise bu sayının yaklaşık 600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Hükümet ILO sözleşmesi öncesinde konutların yapı denetimi yönetmeliğine uygunluğuyla ilgili de düzenlemeye gidecek. Yüksek katlarda çalışmayı gerekli kılacak balkon kapılarının içeri doğru açılması gibi güvenlik önlemlerinin alınması sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber