Otobüsler interaktif olarak takip edilecek
Otobüs kazalarının önüne geçmek amacıyla Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve ekibi tarafından geliştirilen 'İnteraktif Uyarı Sistemi', İçişleri Bakanı Ala'nın talimatıyla ilk kez Kurban Bayramı'nda uygulamaya geçirilecek
Mert İnan
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yolların kan gölüne dönmemesi için İçişleri Bakanlığı bünyesinde yeni uygulama ve tedbirler hayata geçirilecek. Bu amaçla geçtiğimiz gün İçişleri Bakanı efkan ala önderliğinde alınacak yeni trafik tedbirlerine ilişkin, akademisyen ve bürokratların da katılımıyla 3,5 saatlik özel bir toplantı düzenlendi. Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ve ekibi tarafından geliştirilen "İnteraktif Uyarı Sistemi"nin İçişleri Bakanı Ala'nın talimatıyla ilk kez Kurban Bayramı'nda uygulamaya geçirilmesine karar verildi.
Dijital takograf sistemi
İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın ulaşım danışmanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Ilıcalı, yeni sistemin işleyişi ve toplantıda konuşulanları Milliyet'e anlattı:
"35 yıllık meslek hayatımda ilk kez bir bakanının 3,5 saatini özel olarak trafik konusuna ayırdığına şahit oldum. Ala, her bayramda meydana gelen ölümlü kazaların sıfıra indirilmesinde son derece kararlı. Toplantıda kural ihlali yapan sürücülerin ağır cezalara maruz kalacağı net biçimde ortaya konuldu."
"İnteraktif Uyarı Sistemi"nin işleyişi hakkında bilgi veren Ilıcalı, uygulamanın iki etaptan oluşacağını dile getirdi: "Sistem ilk etapta şehirlerarası hizmet veren otobüslerde uygulanacak. Pilot uygulamada otobüs şoförlerine seyir halindeyken güzergahtaki yol, hava ve trafik durumu ile kaza raporları interaktif olarak iletilecek. Android işlemcili cep telefonu bir aparatla göstergelerin hemen yanına sabitli olacak. Sürücü yoldayken kendisine gelen mesajları ekrandan görerek geçeceği güzergahın durumunu önceden bilecek. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir GSM şirketi sistemin yazılımını gerçekleştirdi. Kurban Bayramı'na yetiştirmeye çalıştığımız asıl proje ise İnteraktif Uyarı Sistemi Dijital Takograf uygulaması. İlk etapta şehirlerarası otobüslerde, sonrasında ise ağır vasıtalarda uygulanması düşünülen sistem, seyir halindeki otobüslerin süratlerini anlık olarak kaydedecek. Karayolunda hız limitini aşan otobüs sürücüsüne anında uyarı ikazı gidecek. Hızını düşürmeyen sürücüye güzergahtaki trafik ekipleri müdahale edecek ve cezai işlem uygulanacak.
Sivil memurlar olacak
Tıpkı EDS gibi interaktif işleyecek sistem sayesinde merkezden de ceza kesilebilecek. Şehirlerarası otobüslerin seyir hızları 24 saat boyunca kayıt ve gözetim altında olacak. Dijital takograf hem şanzıman hem de uydu üzerinden veri alacağından üzerinde oynanma yapılamayacak. Toplantıda ayrıca şehirlerarası otobüslerde sivil memurların olacağı, kurallara uymayan sürücülere ağır cezalar verileceği de konuşuldu.
İstanbul'a tercihli yollar geliyor
Toplantıda İstanbul'daki trafik sıkışıklığının azaltılması için önerdikleri tercihli yol ve araç paylaşım sisteminin de bir an önce hayata geçirilmesi yönünde konuşulduğunu anlatan Ilıcalı, şöyle devam etti:
Sorunumuz bir kişilik araçlar
"İstanbul trafiğindeki araçların yüzde 85'inde bir kişi seyahat ediyor. Trafik sıkışıklığının en büyük nedeni bir kişilik araçlar. Efkan Bey, araç paylaşım sistemi konusundaki çalışmaların tamamlanmasını istedi. Aynı yöne gidecek komşular farklı araçlar yerine tek bir araçla hareket edip, masrafları bölüşecek. Hem zamandan, hem paradan tasarruf sağlanmış olacak. İBB'nin tercihli yol konusunda çalışmaları devam ediyor. Tahminim bir ay içinde pilot uygulamaların hayata geçirilmesi. Trafiğin yoğun olduğu saatlarde belirlenecek güzergahları arasında en sağ şeritler toplu taşıma araçları ile 4 yolcu taşıyan özel araçlara tahsis edilecek. Böylece toplu taşıma ile araç paylaşımı tercih eden vatandaşlar trafiğe takılmadan seyahat edecek.
Projeye yüzde 12 destek
Bakanlık denetim için EDS'nin yaygınlaştırılması ve trafik ekiplerinin sayısının artırılması üzerine çalışma yapıyor. Efkan Bey, projeye çok sıcak bakıyor. Bizim önerimiz ilk etapta Büyükdere Caddesi'nde projeyi hayata geçirmek. 19 kilometrelik Beşiktaş-Sarıyer hattında uygulama hayata geçerse peak (tepe) saatlerde toplu taşıma veya araç paylaşım sistemini tercih edenler 2 saatlik yolculuk süresini 35 dakikaya indirmiş olacak. Peak saatlerde 10 kilometre olan seyir hızı tercihli yolda 35 kilometre hıza ulaşacak. Bilinmiyor olmasına karşın 10 bin kişiyle yaptığımız ankette proje yüzde 12 destek çıktı. Raylı sistemler tamamen hayata geçirilene kadar İstanbul'un acil trafik eylem planı araç paylaşım sistemi olacaktır. Bilimsel hesaplamalar bu uygulamayı zorunlu kılıyor."