Kritik dosyalar raftan iniyor

Paralel yapının Selam Tevhid iddiasıyla binlerce kişiyi usulsüz dinlediğinin ortaya çıkması İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi. Başsavcılık, geçmişte önemli isimlerin cezaevine girdiği birçok soruşturmada da aynı usulsüzlüklerin yapılıp yapılmadığını mercek altına aldı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 19 Eylül 2014 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kritik dosyalar raftan iniyor

SEDA KILIÇ

Paralel yapının yargıdaki usulsüzlükleri kıskaç altına alınıyor. Sözde Selam Tevhid örgütü iddiasıyla binlerce kişinin dinlenmesi ve Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in başında olduğu istihbarat şubenin siyasetçiden sanatçıya yüzlerce ismi kod adlarıyla dinlenmesi olayına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Kamuoyunda oluşan "Eski soruşturmalarda hangi usulsüzlükler yapıldı?" algısına karşılık Başsavcılık, eski soruşturmaları raftan indiriyor. Soruşturma süreçlerinde avukatların usulsüzleri gözler önüne serdiği açıklamaları dikkate alan Başsavcılık, eski dosyaları tek tek inceleyecek.

Hatalı işlemler belirlenecek

Özellikle Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Askeri Casusluk, Odatv gibi kamuoyunun yakından takip ettiği dosyalarda yapılan uygulamalar mercek altına alınacak. Başsavcılık bütün dosyaları inceleyecek, tespit edilen hatalarla ilgili müfettiş raporları alacak. Usulsüzleri inceleyecek olan ekip, yapılan hatalı işlemlerin sorumlularını tespit edecek. Usulsüzlüklerde imzaları olanlarla ilgili soruşturma açılacak.

27 NİSAN'DA SORULUYOR"

30 Nisan 2009'da Levent Bektaş'ın ev ve işyerinde yapılan aramada el konulan CD'ler bilirkişiye yollandı. 9 Mayıs 2009'da rapor tamamlandı ve Başsavcılığı'na iletildi. Ancak davanın sanıklarından Eren Günay'a 27 Nisan 2009'daki sorgusunda "Kafes Eylem Planı" isimli belge soruldu.

YAZI 2003'TE OLUŞTURULMUŞ

Balyoz soruşturması sırasında yapılan onlarca hata da dava sürecinde ortaya çıkmıştı. Bu hatalardan en önemlileri şunlardı: 2003'te TCG Alanya gemisine bir görevlendirme yapıldığı söyleniyor. O tarihte gemi henüz inşa edilmemiş. İnşa tarihi 2005. "Darbe planında", el konulacak ilaç şirketlerinin listesi var. Listede adı geçen "Yeni Recordati" adlı firma, 2009'da bu adı aldı. Jandarma planlarının içinde belirtilen bazı sokak adları, 2003'te o isimleri taşımıyor. O isimler, 2004, 2005 ve 2006'da sokaklara verildi. CD'lerdeki word belgeleri 2003 tarihli. Ama belgelerde kullanılan "calibri" ve "cambria" gibi yazı fontları Microsoft tarafından Ofis 2007 için geliştirildi. Belgelerin içinde, jandarma personelinin kriptolu cep telefonu kullandığı belirtiliyor. Oysa o telefonların jandarmada kullanılmaya başlama tarihi 2008.

'SEHVEN' VAKASI

"Askeri casusluk ve şantaj" soruşturması kapsamında emekli Albay İbrahim Sezer'in telefon konuşmalarına ilişkin dökümlerde, konuşmada geçmeyen 'konuların' dökümlerinin yer aldığı belirlendi. Sezer'in 14 Temmuz 2010 tarihli telefon konuşmasında, 'Rus ajanı olduğu gerekçesiyle sınır dışı edildiği öğrenilen' Vika kod adlı Leyla Tanrıverdi isimli kadından bahsettiği dökümlerde yer aldı. Sezer'in görüşmedeki "Ben ondan sonra bir senin yanına uğrarım Eşme'ye" şeklindeki ifadeleri, polisler tarafından "Uğrarım Vika'ya" diye tutanaklara yazıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber