Maliye'den YİKOB aktarma işlemleri yazısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Eylül 2014 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye'den YİKOB aktarma işlemleri yazısı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : 16658907.390
Konu : YİKOB Aktarma İşlemleri

BAKANLIĞINA

BAŞKANLIĞINA

MÜSTEŞARLIĞINA

VALİLİĞİNE

REKTÖRLÜĞÜNE

GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere, mahalli idare teşkilatlanması açısından önemli değişiklikler getiren 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı "On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Katıuıv'la, büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlenerek sayıları otuza çıkarılmış, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerin il özel idarelerinin tüzel kişilikleri ile bucak teşkilatlan kaldırılmış, köylerin ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür.

Anılan Kanun kapsamında mülga il özel idarelerinden İçişleri Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına aktarılan ve ödenek kaydedilerek yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına gönderilen ödeneklerden proje revizesi ve tertipler arası aktarma işlemlerine ilişkin Bakanlığımız görev alanına giren hususlarda uygulama birliği sağlamak ve oluşabilecek tereddütleri gidermek amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Bilindiği üzere, 6360 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesinin yirmi beşinci fıkrasında"... Söz konusu işlere ilişkin kaynakların devir tarihine kadar kullanılmayan kısımları İçişleri Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına ödenir ve genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilir. Gelir kaydedilen bu tutarlar karşılığını bütçesinin ilgili tertiplerine ödenek kaydetmeye ve bu ödeneklerden harcanmayan tutarları ertesi yıl bütçesine devren ödenek kaydetmeye İçişleri Bakanlığı yetkilidir. " hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 6512 sayılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında da "Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler, aktarma yapılacak tertipteki ödeneğin yüzde 20'sine kadar kendi bütçeleri içinde ödenek aktarması yapabilirler. Bu idarelerin yüzde 20 'yi geçen diğer her türlü kurum içi aktarmalarını yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.

20.02.2014 tarihli, 1571 sayılı ve "AHP/AFP Uygulama ve Bütçe İşlemleri Konulu" 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliğinin "III- Aktarma İşlemleri" Bölümünün 4 üncü maddesinin (a) fıkrasında ise "...Ayrıca, yıl içinde yeni açılan tertiplerin başlangıç ödeneğinden söz edilemeyeceğinden idareler yeni açılan tertiplere ödenek aktarması yapamayacaklardır. " ifadesi yer almaktadır.

Bu itibarla, mülga il özel idarelerinden devreden projelere ilişkin başlangıç ödeneği bulunmadığından, söz konusu projelerde ihtiyaçlar çerçevesinde yapılacak değişiklikler (yetki devrine ilişki hükümler saklı kalmak kaydıyla) ilgili Bakan onayıyla yapılarak İçişleri Bakanlığına bilgi verilecek, proje değişikliğine istinaden tertipler arası ödenek aktarma işlemi gerekmesi halinde ise söz konusu aktarma işlemleri İçişleri Bakanlığının talebi üzerine Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecektir.

Bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber