Kamuda çalışanlar enflasyona yenildi

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜİK, ilk üç ayda işçilerin reel kazançlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.6'lık kayba uğradığını bildirdi. Kamu işçisinin reel ücreti ise yüzde 3.7 geriledi

Yılın ilk üç aylık döneminde imalat sanayiinde çalışan işçilerin reel kazançlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.6 oranında kayıp yaşandı. Kamu sektöründe çalışanların reel ücretlerindeki gerileme de yüzde 3.7'ye kadar çıktı. Özel sektörde çalışanların reel ücretlerinde ise yüzde 0.4 oranında artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayiinde kişi ve saat başına ücret ve kazanç endekslerini açıkladı. Bu yılın ilk üç aylık döneminde üretimde çalışanların kişi başına kazançları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 arttı. Bu dönemde kamu sektöründe çalışanların nominal kazançlarında yüzde 6.2, özel sektörde ise yüzde 10.6 artış yaşandı. İşçilerin saat başına ortalama ücretleri ise nominal olarak kamuda yüzde 5.6, özel sektörde yüzde 11.5 ve toplamda da yüzde 10.4 artış kaydetti.

Sektörde üretim dışındaki işlerde çalışanların kazançları ise kamuda yüzde 14.9, özel sektörde yüzde 10.8, toplamda yüzde 11.4 arttı.

Azalma kamudan

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde gerçekleşen yüzde 8.16'lık yıllık artıştan arındırılarak yapılan hesaplamaya göre ise imalat sanayiinde çalışanların kişi başına kazançları yüzde 0.6 oranında azaldı. Bu azalma kamu sektöründe çalışanlardan kaynaklandı. Kamu sektöründe çalışan işçilerin reel olarak 3.7 oranında kayıp yaşadığı bu dönemde özel sektörde çalışanların reel kazancı ise yüzde 0.4 oranında arttı. Üretimde çalışanların kişi başına reel kazancının en fazla azaldığı alt sektör tütün ve tütün ürünleri imalatı oldu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber