Bankacılar inşaatçıları sanayiciden çok seviyor

Sanayicinin yatırımlarını inşaat sektörüne kaydırmasında bankaların da etkili olduğu ortaya çıktı. Sanayi Bakanı Fikri Işık bu tabloyu "Bankacılar inşaatçıyı sanayiciden çok seviyor" sözleriyle anlattı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Eylül 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bankacılar inşaatçıları sanayiciden çok seviyor

KAAN ZENGİNLİ İSTANBUL

Ekonomik büyümede sanayinin payının giderek azalması ve sanayicinin hızlı para kazanma yolu olarak gördüğü inşaata yönelmesinin nedeni ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre inşaattaki büyümeyi bankalar da verdiği kredilerle destekliyor. Verilere göre 2006'da toplam yüzde 6.2'sini inşaatçıya kullandıran bankalar bu rakamı 2013'de yüzde 12.3'e ulaştırmış durumda. Kredilerle ilgili verileri dün Girişimci Bilgi Sistemi'ni (GBS) tanıtmak amacıyla düzenlediği basın toplantısında paylaşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık "Bankacılar inşaatçıları sanayicilerden daha çok seviyor" dedi.

Sanayi Bakanı Işık, bankaların sanayiciye verdiği kredinin son 5 yılda azalma eğilimine girdiği ancak buna rağmen inşaatçılara verilen kredi desteğinin ikiye katladığını raporlarla gösterdi.

İnşaatın payı ikiye katladı

3 milyon girişimin verilerini sanal kodlarla ve firma bazında eşleştirme yöntemiyle hazırlanan GBS raporunda banka kredilerinde sanayinin payı giderek düşerken, inşaat sektörünün payı ise hızlı yükseliş gösteriyor. 2006 yılında sanayinin kredilerden aldığı pay yüzde 35.9 olurken, 2013 yılı sonu itibariyle yüzde 29.6'ya geriledi. Buna karşın inşaatın 2006'da kredilerden aldığı pay yüzde 6.2'den, 2013 sonunda ikiye katlayarak 12.3'e yükseldi. Ayrıca banka kredilerinden ticaretin aldığı pay 2006'da yüzde 23.4'ten 22.8'e gerilerken, ulaştırmanın payı da yüzde 6.2'den 5.2'ye düştü.

En karlı sektör madencilik

Bakan Işık tarafından kamuoyu ile paylaşılan raporda en karlı sektörlerin başında Soma faciasının yaşandığı sektör olan 'Madencilik ve Taş Ocakçılığı' yer aldı. Madencilik'in yüzde 15.5 ile en karlı sektör olduğu raporda, yüzde 10.1'lik oranı ile Bilgi ve İletişim sektörü ikinci sırada yer aldı. Yüzde 9.7 ile Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler sektörü üçüncü sırada bulunurken, tüm sektörlerin faaliyet karlılığı ortalamasının ise %3,9 olduğu belirtildi. Ayrıca, Ulaştırma, Eğitim, Ticaret gibi sektörlerin ise faaliyet karlılıklarının sektör ortalamasının altında kaldığı görüldü.

Sanayi karlılığında Almanya ile yarışıyoruz

Işık, özellikle seçilmiş Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle Türkiye'yi imalat sanayinin karlılık oranı açısından karşılaştırdıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye'nin KOBİ rakamlarını AB'deki KOBİ tanımına uyarladık. Küçük ölçekte 2007 yılından 2012 yılına kadar Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Polonya ve Türkiye'nin karlılık oranları var. 2008 krizinden itibaren Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya'da ciddi bir kar düşüşü var. Türkiye'de ise krizden önce de sonra da anlamlı bir kar düşüşü yok. Orta ölçekte Türkiye karlılıkta özellikle krizle birlikte sadece Almanya ile kıyaslanabilir. Büyük ölçekte ise Türkiye'nin imalat sanayinin karlılığı Almanya'dan bile daha iyi durumda. Türkiye'de kötümser olmaya gerek yok, daha iyisi için hep birlikte çalışacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber