Davutoğlu operasyon anındaki hislerini anlattı

Başbakan Davutoğlu, operasyon anındaki hislerini Milliyet'e anlattı. Davutoğlu, 'Kurtuldukları o an benim için olağanüstü bir andı, bizim için bayramdı. Hemen şükür namazı kıldım' dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2014 09:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu operasyon anındaki hislerini anlattı

Kıvanç El

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin IŞİD tarafından rehin alınan 49 Musul Başkonsolosluğu personelinin MİT'in özel operasyonuyla kurtarılmasıyla ilgili duygularını Milliyet'e anlattı. 101 günlük süreçte ve operasyon anındaki hislerini anlatan Davutoğlu, "Endişeli günler geçirdik" dedi.

'İnsan ürperiyor'

Davutoğlu, "Haberi ilk aldığınızda ne hissettiniz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Bu geceler içinde bir gelişme olacağını biliyorduk. Gece 11.30 Hakan Bey (Fidan) aradı, 'müjdeli haber yakınlaşıyor her şey düşündüğümüz planladığımız gibi gidiyor' dedi. Her telefon açılışta bir aksama olacak mı diye insan ürperiyor. Kurtuldukları o an benim için olağanüstü bir andı, bizim için bayramdı. Hemen şükür namazı kıldım.

'Gözyaşlarını tutamadı'

Sınırı geçtikleri haberi gelir gelmez, konsolosumuzla telefonla görüştüm. "Hoşgeldiniz" dedim. Sınırı geçene kadar eşine haber vermediğimizi söyledim. O da, 'Allah sizden razı olsun' dedi ve gözyaşlarını tutamadı. O sırada arkadan çocuk sesleri duyuyordum. Çok mutlu oldum. Konsolosumuzun eşi bir süre önce bizim misafirimizdi. Sare Hanım'ın da içi içini yiyordu. O da çok mutlu oldu. Konsolosumuzun eşine de bizzat arayarak Sare Hanım müjdeli haberi söyledi. Sınırı geçtikten sonra aradı. Sevinci paylaştılar.

İsimsiz kahramanlar

Operasyonu yürütenler, günlerce çalışıp, didinenler ve isimleri asla ortaya çıkmayanlar var. MİT mensuplarımız var çalışmayı yapan. Onları tek tek kutluyorum. İsimsiz kahramanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu işi yapan arkadaşlarla da görüşmek tanışmak istiyorum."

'Yıldırım baskıyı hak eden bir olay'

Davutoğlu, 49 Musul Konsolosluğu personelinin IŞİD'in elinden kurtarılmasının ardından Sabaha karşı yıldırım baskı yaparak gelişmeyi tüm Türkiye'ye duyuran Milliyet'e teşekkür etti. Yıldırım baskıyı, Kırlangıç Sokak'taki konutuna geldikten hemen sonra inceleyen Davutoğlu, "Gerçekten yıldırım baskı geleneği epeydir terk edilmişti. Yıldırım baskıyı hak eden bir gelişme. Bir kere bu baskıyla milletimizin hissiyatına ve olayın mahiyetine verilen değer ortaya konulmuş oldu. Gazetenizi, tüm çalışanları tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. İyi haberler için yıldırım baskı yapılmış. İnşallah bundan sonraki yıldırım baskılar da iyi haberler için olur" diye konuştu.

MÜJDELİ HABER BAKÜ'DEN GELDİ

'Onur duyuyorum'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosluğu görevlileri ve ailelerinin dün sabaha karşı 05.00'te, MİT'in özel operasyonuyla kurtarılarak Şanlıurfa'ya getirilmesinin ardından resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 06:10'da basın toplantısı düzenledi.

Kameraların karşısına rehinelerin Türkiye'ye getirildiğini haber aldıktan hemen sonra rahatlamış ve mutlu bir ifadeyle geçen Davutoğlu, açıklamalarının ardından Bakü programını yarıda keserek yanındaki bakanlarla birlikte Şanlıurfa'ya geçti. Davutoğlu, Şanlıurfa'ya hareket etmeden önce Bakü'de düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:

"Uzun bir süredir milletçe beklemekte olduğumuz haberi sizlerle paylaşıyorum. Bildiğiniz gibi 3 ayı aşkın bir süredir, başkonsolosumuz ve vatandaşlarımız Musul'da rehin tutulmaktaydılar. Günlerdir, haftalardır süren yoğun çalışmalar sonucunda vatandaşlarımızı bu gece sabaha karşı vatandaşlarımızı aldık ve ülkemize getirdik. Haftalardır hepimizin uykusunu kaçıran, kaygılara sevk eden bu gelişmelerden sonra, bu mutlu haberi paylaşmaktan büyük onur duyuyorum. Gece boyu başkonsolosluğumuzla irtibat halindeydim. Sağsağlim hepsi ülkemize ulaştılar.

'Herkese teşekkürler'

Bu zorlu süreçte bir taraftan acıyı yüreğinde tutup vakur bir şekilde bekleyen ailelerimize, diğer taraftan da bu bekleyişi saygıyla karşılayan, büyük bir sorumluluk içinde hareket eden toplumumuza teşekkür ediyorum. Güçlü, derin milletler, zor zamanlardaki dayanışmalarıyla imtihan edilirler. Bu imtihanlarla olgunlaşırlar. Milletimiz asırlar boyunca büyük sınavlardan geçmiştir. Son yıllardaki en büyük sınavlarımızdan biri de devletimizi temsil eden vatandaşlarımızın kaldığı durumdur. Çaba sarfeden MİT mensuplarına teşekkür ediyorum.

'Sorumlu medyaya teşekkür'

"Gece yarım sularında temaslarımız yoğunlaştı. Sabah 5 civarı ülkemize geldiler. Bütün gece boyunca yakından takip ettik gelişmeleri. Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arzettik. Bu mutlu olay, hepimizi güzel bir sabaha hazırladı. Bu çerçevede emeği geçenlere teşekkür ederken, ailelere teşekkür ediyorum. Sorumlu davranan medya mensuplarına teşekkür ediyorum. Allah bir daha böyle bir acıyı hiçbir aileye göstermesin. Ben de biraz sonra Bakü'den ayrılarak ülkemize döneceğim. Enerji Bakanımız burada, buradaki törende bizi temsil edecekler. Şu anda sınırdan girdiler, Urfa'ya hareket halindeler. Ben de Urfa'ya gideceğim. İstihbaratımızın kendi yöntemleriyle yürütülen bir çalışmadır. Hatta bir ara Azerbaycan seyahatiyle ilgili programı değiştirsek mi diye düşündük. Gece 11.30'dan buradan bizzat çalışmaları takip ettim. Yarım saat kadar önce sınırdan girdiklerini haber aldım. Gece boyu başkonsolosla temas halindeydik." Davutoğlu'nun açıklaması sırasında Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı da hazır bulundu."

'Gönülden kucaklıyorum'

Başbakan Davutoğlu, IŞİD'in Irak'ta alıkoyduğu Türk vatandaşlarının sabaha karşı Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak Twitter'daki hesabından şu açıklamayı yaptı: "Aziz milletimin gözü Aydın. Irak'ta alıkonulan vatandaşlarımızı bugün sabah 05.00'de ülkemize getirdik. Bu süreçte vakur duruşunu bozmayan ailelere kalpten teşekkür ediyorum. Hepsine büyük geçmiş olsun. Bu süreçte büyük çaba gösteren başta MİT Müsteşarımız Hakan Fidan olmak üzere tüm görevlilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Çok zor bir dönem geçiren ve bugün ülkelerine dönen vatandaşlarımı gönülden kucaklıyorum. Tekrar gözümüz aydın."

ANKARA Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber