Danıştay'dan, Sınav Komisyonu Üyeliğine Dair Karar

Ek ders saatlerine ilişkin esaslarda, bir öğretim yılında, bir kişiye 12 sınav komisyon üyeliği ve 15 sınav gözcülüğü görevleri için ücret ödeneceği belirtilmiştir. Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda, öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, 12 sınav komisyonu üyeliği aşılabilmektedir. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2006 15:09, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:50
Danıştay'dan, Sınav Komisyonu Üyeliğine Dair Karar

12 SINAV KOMİSYONU ÜYELİĞİ

16.12.1998 günlü ve 23555 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişik 12. maddesinin (a) fıkrasında, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6, her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödeneceği belirtilmiştir.

İSTİSNA, MESLEĞİ EĞİTİM KURUMLARI

Aynı madde gereğince, sınav komisyon üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan, bir öğretim yılında, bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15 'den fazla sınav gözcülüğü görevleri için ücret ödenmemektedir. Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, maddenin (a) fıkrasındaki "bir öğretim yılında, bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez " hükmü uygulanmamaktadır.

İLGİLİ MADDENİN TAM METNİ

Sınav Görevi
Madde 12 (Değişik:20.05.1999/23700)
a) Her derece ve türdeki Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışardan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, mesleki formasyon, adaylık eğitimi ve beceri yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere her bir sınav komisyon üyeliği için 6. her bir sınav gözcülüğü için 3 saat ek ders ücreti ödenir.
Sınav komisyonu üyeliğinde ve sınav gözcülüğünde görevli bulunanlardan;
1) Bir Öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve 15'den fazla sınav gözcülüğü görevleri,
2) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyonu üyeliği, hem de sınav gözcülüğü,
3) Yöneticiler için ücret ödenmez.

Ancak, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlan ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin (a) fıkrasındaki "Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği görevi için ücret ödenmez." hükmü uygulanmaz.

TARTIŞMA KONUSU

Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda, iki konuda sorun çıkmaktadır. Bazı illerde,

1- Atölye ve laboratuvar derslerine için teorik ve uygulamalı sınav ayrımı yapılmakta, teorik derslerin sınavları için ek ders ücret ödenmemektedir.

2- Uygulama derslerine ilişkin sınavın branş kapsamında olması koşulu aranmaktadır. Bu kapsamda olmayan sınavlar için ek ders ücreti ödenmemektedir.

DANIŞTAY KARARI

"Danıştay her iki uygulamanın da yanlış olduğuna karar vermiştir. Kararın sonuç bölümü şu şekildedir: "Bu durumda, anılan Esasların 12. maddesinin (a) fıkrasının son paragrafında yer alan hüküm uyarınca, mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin sınav görevi nedeniyle yapılacak ek ders ücreti ödenmesinde " teorik ve uygulamalı " dersler ayrımı yapılmaması ve uygulama derslerine ilişkin sınavın branş kapsamında olması koşulu aranmaması karşısında, öğretmen sayısının yeterli olmaması nedeniyle uygulama ve teorik derslere ilişkin 12' den fazla sınav görevleri dolayısıyla ek ders ücreti ödenmesi gerektiği sonucuna ulaşıldığından, teorik derslere ilişkin 12' den fazla sınav görevleri ve branş dışı sınav görevi nedeniyle ek ders ücreti ödenmesi istemiyle davalı idareye yapılan başvurunun anılan genelgeye dayanılarak reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddine karar veren idare mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir."

Danıştay kararının tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber