Eksik kıdem tazminatı ombudsmandan döndü

9 aylık çalışması karşılığında hak ettiği kıdem tazminatının emekli olduğu şirket tarafından verilmemesi nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen vatandaş, Kamu Denetçiliği Kurumunca haklı bulundu. Vatandaşın mağduriyeti giderildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Eylül 2014 10:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Eksik kıdem tazminatı ombudsmandan döndü

9 aylık çalışması karşılığında hak ettiği kıdem tazminatının emekli olduğu şirket tarafından verilmemesi nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen vatandaş, parasını alabilmek için Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurdu. KDK, vatandaşı haklı buldu ve idareye haksızlığın giderilmesi için tavsiye kararı verdi. İdare, Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu'nun tavsiye kararının ardından vatandaşın mağduriyetini giderdi.

Şikayetçi S.T., 1981 yılında 9 ay, 1982 yılında ise 7 ay geçici işçi statüsünde Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sıtma Eredikasyon Başkanlığı'nda çalıştı. Askerlik nedeni ile işten ayrılan S.T, askerliğinin bitmesinin ardından Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'de (HEAŞ) çalışmaya başladı. Şikayetçi S.T. orada çalışmış olduğu süreleri yeni başladığı HEAŞ ile birleştirdiğini ve bunun Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından da kabul edildiğini belirtti. S.T. bu nedenle sağlık müdürlüğünde çalışmış olduğu 9 aya ilişkin kıdem tazminatının, emekli olduğu HEAŞ tarafından verilmemesi nedeniyle mağdur oldu.

9 Aylık Çalışması Dikkate Alınmadı

S.T. Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne (EÜAŞ) mağduriyetinin giderilmesi için başvuruda bulundu ve yaptığı başvuruya EÜAŞ tarafından olumlu yanıt verildi. EÜAŞ HEAŞ'a şikayetçinin ilgili tarihte çalışmış olduğu sürenin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması yönünde resmi yazı gönderdi. Ancak HEAŞ tarafından söz konusu yazının kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmadığını bildiren S.T., durumun düzeltilmesi için Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne başvurdu. İdareden S.T'ye gelen cevabi yazıda, HEAŞ ile görüşme yapıldığı ve 9 aylık çalışmasına yönelik Genel Müdürlüklerinden kıdem tazminatı ödenmemesi yönünde görüş alındığı bildirildi. Yapılan inceleme neticesinde idari açıdan herhangi bir sonuca varılamadığı yönünde cevap verildiğini iddia eden S.T. çözümü KDK'da aradı.

Ömeroğlu: Kıdem tazminatı için gerekli olan bir tam yıl şartı sağlandı.

KDK yaptığı inceleme sonucu, şikayetçinin Sağlık Müdürlüğü bünyesinde toplamda 16 aylık hizmet süresinin kıdem tazminatı için gerekli olan bir tam yıl şartını sağladığı tespitinde bulundu. Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, Sağlık Müdürlüğün'den şikayetçinin işten askerlik nedeniyle ayrılması ve Kanun hükmü gereği aynı işveren yanında çalıştığı hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğini bunun da Yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarından biri olduğunu belirterek EÜAŞ ve HEAŞ'a başvurucunun mağduriyetinin çözülmesi için tavsiye kararı gönderdi. Kararda idarenin, şikayetçinin 9 aylık hizmetinin, kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaması ve kendisine tazminat ödenmemesine yönelik yaptığı işlemin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı belirtildi.

HEAŞ, Eksik Hesaplanan Kıdem Tazminatını Şikayetçiye Ödedi

Tavsiye kararının ardından 30 gün içerisinde karara ilişkin görüşünü KDK'ya iletmesi gereken EÜAŞ, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kendilerine bilgi ve belge sunulmaması sebebiyle, Hisse Satış Sözleşmesinin ilgili madde gereğince 9 aylık süreye ait kıdem tazminatının ilgiliye ödenmesi için HEAŞ'a bildirimde bulunduğunu kaydetti. EÜAŞ, HEAŞ'ın konuya ilişkin olarak yapacağı iş ve işlemlere göre şikayetçinin bilgilendirileceğini iletti. Sürecin sonunda HEAŞ Genel Müdürlüğü, 9 aylık döneme ait 1.760,41 TL kıdem tazminatının S.T.'ye ödeneceğini, iletişime geçilerek hesap bilgilerinin istenildiğini ve hesap bilgilerinin güncellenmesinin ardından ödemenin gerçekleşeceğini KDK'ya bildirdi. HEAŞ ödemeyi hemen yaparak mağduriyeti giderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber