KİT'lerdeki sözleşmeli personel kadro istiyor mu?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Eylül 2014 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KİT'lerdeki sözleşmeli personel kadro istiyor mu?

Daha önceki yazılarımızda KİT'lerde II sayılı Cetvelde görev yapan sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçmesinin anlamsız olduğunu ifade etmiş ve büyük bir tepki çekmiştik. Bu yazı sonrasında bize gelen birçok elektronik postadan KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin memur kadrosuna geçme talebinin olduğunu öğrenmiş olduk.

Konu detaylı incelendiğinde, KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin çalışma şartlarını düzenleyen 399 sayılı KHK incelendiği takdirde iş güvencesi açısından memurlardan hiçbir farkının olmadığı görülecektir. Daha önce bu köşeden 'KPSS adayları için TMO özelinde örneklerle KİT personel maaşları' başlıklı yazımızda KİT'lerde çalışan sözleşmeli personel maaşlarının diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel maaşlarından daha yüksek olduğunu örneklerle açıklamıştık. Merak edenlerin bu yazımızı okumalarını tavsiye ederiz.

Kim ne derse desin memur veya sözleşmeli personel için (tek belirleyici olmamakla birlikte) ücret önemli bir unsurdur. KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin tamamı memur kadrosuna geçirilsin denilmesinin bu personellerin ücretleri düşürülsün demekten başka bir anlamı yoktur. Biz böyle bir teklifin kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyoruz.

Ancak, görüldüğü kadarıyla KİT personelinin memur kadrosuna geçme yönünde ciddi bir arzusu var. Bu arzu karşısında Hükümetin hiç tereddüt etmeksizin teklifi kabul etmesinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü, bu teklifin bütçeye hiçbir ilave yükü olmadığı gibi bütçeye katkısı dahi olacaktır. Hiç olmazsa bu yöntemle farklı bir statü ortadan kaldırılarak tek düzelik sağlanmış olur.

YÖNETİM SALTANATINI SAYIN BAŞBAKAN SONA ERDİRMEK İSTER Mİ?

Daha önce bu köşeden konuyu gündeme getirmiştik. Değişimin ve dönüşümün her alanda olduğu gibi yönetimde ve yönetim felsefesinde büyük değişimler yaşanıyor ancak, KİT'lerdeki yönetim felsefesi maalesef değişmiyor ya da değiştirilmek istenmiyor.

1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname KİT'lerin (Kamu iktisadi teşebbüsü; iktisadi devlet teşekkülü ile kamu iktisadi kuruluşunun ortak adıdır.) nasıl yönetileceğini, yönetim kurullarının nasıl teşekkül ettirileceğini ve bunların görevlerini düzenlemiştir. Buna göre KİT'ler yönetim kurulu başkanı olan genel müdürle birlikte 6 kişilik yönetim kurulları marifetiyle yönetiliyor.

Bu maddenin 30 yıldır değişmemesi bu yönetim biçiminden şuana kadar hiç kimsenin memnuniyetsizlik göstermediği anlamına geliyor. Çünkü, yönetimde bulunan herkesin işine geliyor. Niçin gelmesin ki, genel müdür ve genel müdür yardımcıları 2 bin TL'nin üzerinde net ilave yönetim kurulu ücreti alıyor, hazine her KİT'e bir üst düzey elemanını yönetim kurulu üyesi yapıyor, nihayetinde de ilgili bakanlık iki üst düzey görevlisini yönetim kurulu üyesi olarak atıyor ve bunlara yönetim kurulu ücreti ödeniyor.

Yönetim kurulu üyeliklerine atanan kişiler incelendiğinde genel olarak kamudaki üst düzey bürokratların ön plana çıktığı görülmektedir. Özelleştirme kapsamında olan KİT'lerin yönetim kurulu üyeliklerine yapılan atamaların kararnamesiz olması ise buralara kimlerin atandığını gözlerden kaçırmakla birlikte buralara da üst düzey bürokratların atandığı görülmektedir. Ayrıca, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bürokratlarının da özelleştirme kapsamındaki KİT'lere yönetim kurulu üyesi olarak yerleştirilmesi sistemin kökleşmesine sebep oluşturuyor.

İlgili veya ilgisiz herkesin üzerinde mutabakata varacağı yegane unsur KİT'lerin genel müdürler tarafından yönetildiğidir. Yine, genel müdür yardımcıları dışındaki diğer üyelerin atanma gerekçeleri ise bu kurumlara katkı sağlamasından ziyade ilave ücretten yararlanmasıdır. Bu kadar aleni bir gerçek karşısında sistemin 30 yıldır değişmeden devam etmesi ise üzerinde düşünülmesi gereken bir gerçektir.

KİT'LER YENİ TÜRK TİCARET KANUNUNU NİÇİN ÖRNEK ALMAK İSTEMEZ?

Yazının devamı için TIKYAYIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber