Kalbin tuz ile imtihanı

Özellikle son yıllarda tuz tüketiminin azaltılması, ani kalp problemlerinin önüne geçmek için alınacak önlemler arasında uzmanların ilk önerileri arasında yer alıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2014 23:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kalbin tuz ile imtihanı

Ancak son dönemdeki araştırmalar günlük tuz tüketim miktarı konusunda bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, Araştırmaların bir bölümü günde 3 gramın altında tuz tüketenlerde daha sık kardiyovasküler olay gözlendiğini belirtirken, bir bölümü ise mutlaka günde 2 gramın altında tuz tüketilmesi gerekiyor dedi. Peki sağlıklı bir kalp için ne kadar tuz tüketilmeli? Prof. Dr. Sezgin, sağlıklı bir kalp için tüketilmesi gereken günlük tuz miktarı konusunda önemli bilgiler verdi.

Tuzun kalp sağlığına zararları konusunda yapılan araştırmaların sonu gelmiyor. Uzmanların bir kısmı tuz tüketimini eser miktarda tutma konusunda hemfikir olurken, bir bölümü ise kontrollü tuz tüketiminin kalp sağlığı açısından daha faydalı olacağı kanaatinde. 3 gram tuzda yaklaşık 1,2 gram sodyum bulunuyor ve Amerikan Kalp Derneğinin son önerisine göre kalp sağlığı için bir kişinin günlük 1,5 gramdan daha fazla sodyum almaması gerekiyor. Ancak yapılan bazı araştırmalara göre; günlük 2 gramın altında sodyum alanlarda 5 gram alanlara göre daha fazla kardiyovasküler olay gözleniyor. Bu sonuçların bilim dünyası açısından bir sürpriz olarak değerlendirildiğini belirten Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, Bu araştırmalar sodyum alımı ve kan basıncı arasında doğrudan bir ilişki olmadığını ve kan basıncı ancak günlük 3,5 - 4 gramın üzerinde alındığı zaman arttığını gösteriyor. Hipertansiyonda yüksek sodyum alımı kadar düşük potasyum alımı da önemli bir rol oynuyor. Yapılan bu çalışmaların sonuçları da; kan basıncını düşürmek için sodyum alımını agresif bir şekilde azaltmak yerine potasyum alımını artırmayı öneriyor diyor.

ARAŞTIRMALAR FARKLI SONUÇLAR GETİRİYOR
Diğer araştırmaların sonuçları ise, günlük 2 gramdan fazla tuz tüketildiği zaman kardiyovasküler nedenlerden ölüm oranının artacağı yönünde. Prof. Sezgin, Bu yöndeki araştırmalara göre, 2010 yılında dünyada tuz tüketiminin ortalama günde3,95 gram olduğu ve yaptıkları meta-analize göre yıllık 165 milyon kişinin kardiyovasküler nedenlerle kaybedildiği, bu ölümlerdekiher 10 kişiden 1inin de günlük 2 gramın üzerinde tuz tükettiği sonucu ortaya çıkıyor diyor.

Peki hangi çalışmanın sonuçlarına güvenmek gerekiyor? İki araştırmanın birbirinden farklı sonuçları olduğunu belirten Prof. Sezgin, İlk çalışmanın kurgusunda tüketilen günlük sodyum miktarı sabah açlık idrar kullanılarak, ikinci çalışma ise 24 saatlik idrar üzerinden hesaplanıyor. İdrar ile günlük sodyum alımı hesaplamalarında altın standart 24 saatlik ölçüm olduğu için ikinci çalışmanın sonuçlarına güvenmek daha doğru. Bu durumda günlük tuz tüketimi 2gram üzerinde olduğunda kardiovasküler olay sıklığı da artacaktır diyor.

TUZU AZALTMAK BİRÇOK AÇIDAN FAYDALI
Prof. Dr. Alpay Turan Sezgin, Tuzu kısıtlamak kan basıncını düşürmeye de yardımcı. Yine yakın zamanda yapılan çalışmalarda, tuz kısıtlaması ile uzun dönemde tansiyonu yükselten hormonal sistemde bir artış olduğu gözleniyor.Bununla birlikte, total kolestrol ve trigliserid,yani vücutta oluşan doğal yağların seviyelerinde de artış oluyor. Sonuçta tuz kısıtlamasının uzun dönemde hipertansiyon ve kardiovasküler olaylarda nasıl bir sonuca yol açtığı henüz belli olmamakla birlikte, tüm vücut sağlığı için tuz tüketimini kısıtlamak gerekiyor diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber