İşte Bonzai gerçeği

İçinde sentetik maddeler var. Kullanan kişiye tokluk hissi veriyor. Ucuz olduğu için kolay alınıyor. İçilince komaya sokuyor. Bonzai'yi bu sefer kullanan gençler anlattı: Boşluktaydık, çevremize özenerek başladık.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Eylül 2014 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte Bonzai gerçeği

BÜLENT ŞANLIKAN

Son dönemde, Türkiye'nin dört bir yanından uyuşturucu tuzağına düşen gençlerin ölüm haberleri gelmeye başladı. Ölümlerin ardındaki neden ise Bonzai. Gençleri esir alan Bonzai'nin en tehlikeli yanı kolaylıkla temin edilebilmesi ve diğer uyuşturucu türlerine göre çok ucuz olması. Sokak aralarında elden ele satılan Bonzai sadece 5 TL. AKŞAM, İstanbul'da uyuşturucuya en çabuk ulaşılan ilçeler arasında yer alan Esenler'de araştırma yaptı. Ortaya çıkan sonuçlar ise çarpıcı:

ARKADAŞLIK KURARAK SATIYORLAR

Gençlerin birçoğu torbacı adı verilen kişilerin kendileriyle arkadaşlık kurmasıyla illete alışıyor. Çok ucuza ve kolay ulaşılan Bonzai kullananlar 2 gün aç geziyor. Daha önceleri kafelerde dans ederek eğlenen gençler şimdilerde sokak köşelerinde kendilerini zehirliyor.Bonzai'nin yaygınlaşmasıyla kafelere giden gençlerin sayısı oldukça azaldı.

'SEN DE KURTUL KARDEŞİM'

Esenler Müftülüğü'nde Fahri İmam olarak çalışan Ömer Faruk ise uyuşturucu batağına düşen gençleri kazanmak için bölgede çalışmalar yapıyor. Gençlerin içine düştüğü manevi boşluğu doldurmayı amaçlayan Faruk gençlere 'Sen de kurtul kardeşim' diyor. Faruk, "Her köşede zehirlendiklerine şahit oldum. Sıkıntılarını dinledim. Çoğunun yeterli dini bilgisi yoktu" dedi.

2 yıldır kullanıyorum

S.T., 8'inci sınıftan okulu terk etti. 17 yaşında. İlk ve son kullandığı uyuşturucu madde ise bonzai oldu. S.T. Bonzaiyi şöyle anlattı: "Daha önce uyuşturucu kullanmamıştım. Bir arkadaşım torbacı ile takılıyordu. İlk o getirdi. Sonra bir köşede bu maddeyi kullandım. Maddeye özenerek başladım. Bonzai kullanan bir kişi iki gün boyunca aç gezebilir. Çünkü büyük bir doygunluk hissi veriyordu. Aç aç dolaşıyordum. Bir boşluktaydım. Dini bilgim zayıftı."

Bıraktıkça kendime geldim

17 yaşındaki M.A. da Bonzai'nin tuzağına düşen bir başka genç. M.A.'da tıpkı S.T. gibi semtteki racon kesen ağır ağabeylere dikkat çekti. M.A. şöyle konuştu: "Ağabey diye hitap ettiğimiz insanlar ceplerimize bonzai koydu. Ben de denedim. Aynı arkadaşım gibi belki bende arayış içindeydim. Madde ile tanıştıktan sonra her şey kötü gitmeye başladı. Sonra Ömer Hoca ile tanıştım. O benim için büyük bir şans oldu. Onun sayesinde pek çok zorluğu aşmaya gayret ettim ediyorum da."

İçinde kimyasal var

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Karaman, Bonzai hakkında şunları söyledi: "İçinde en fazla kimyasal katkı olan Bonzai, esrardan daha tehlikeli ve metabolizmayı tamamen tahrip eden, kullanan kişiye halüsinasyonlar gördürten uyuşturucu bir maddedir.Yeşilay olarak, 2013 yılında yaptığımız olağanüstü genel kurulumuzla birlikte değişen tüzüğümüzde önleyici çalışmalar yanında, Yeşilay'a rehabilite edici rolünü de kazandırdık. Bu amaçla, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle Yeşilay Eğitim ve Danışmanlık Merkezi (YEDAM) projesini hayata geçiriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber