Gripli günler başlıyor

Grip influenza virüsüne, çoğunlukla ekim sonundan mart ayına kadar ve en fazla ocak ayında gözleniyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Eylül 2014 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gripli günler başlıyor

ÖZGÜR ŞAMİLGİ

Grip influenza virüsüne, çoğunlukla ekim sonundan mart ayına kadar ve en fazla ocak ayında gözleniyor. Belirtiler çok hızla ortaya çıkıyor. Hafif boğaz ağrısı, 38-39 derece ateş, yaygın kas kemik ağrıları, aşırı yorgunluk, titreme, burun akıntısı, başağrısı, öksürük, göğsünde sıkıntı, virüsün cinsine göre bazen kusma ve ishal de gelişebiliyor. 2-5 gün kadar şiddetli seyrediyor 7-10 gün içinde düzelebilse de 2-4 hafta kadar sürebiliyor. Zatürree ve sinüzitte neden olabiliyor.

Risk grubunda olanların (Müzmin akciğer, karaciğer, kalp yetersizliği, şeker, böbrek hastaları) aşıdan fayda görebileceği düşünülüyorsa da şimdi yapılacak aşının 2-4 haftadan önce yeterli koruyuculuk sağlayamayacağı da bir gerçek. Aşı her yıl biz yazı yaşarken kışa giren Güney yarımkürede yayılan en önemli güncel 3 virüsü toplayarak geliştiriliyor. Kuzeye kış geldiğinde virüs çok hızlı değişim göstermediyse aşı faydalı olabiliyor.

Nasıl yayılıyor?

Genellikle kişiden kişiye doğrudan temasla ya da hapşırma ve öksürükle havaya saçılmış bir süre havada asılı kalmış virüslerin, burun ve ağızdan nefesle alınmasıyla bulaşıyor. Ayrıca virüs bulaşmış eşyalara dokunduktan sonra gözümüze burun ve ağzımıza elimizle kolayca taşınıyor. Bir hapşırmayla saatte 350 km hızla yaklaşık 400bin adet damlacık havaya saçılıyor, virüsler havada 4 saate kadar ve eşyalar üzerinde

48 saate kadar canlı kalabiliyor.

Ne zaman doktora başvurulmalı?

38 dereceyi geçen yüksek ateş, göğüs ağrısı, astım benzeri nefes darlığı, yeşilimsi ve fazla miktarda balgam, aşırı halsizlik ve iştahsızlık, kulak ağrısı, yaşlı veya 2 yaş altı olanlar, bağışıklık zayıflatıcı tedavi gören kanser veya organ nakli hastaları, müzmin akciğer, karaciğer, kalp yetersizliği, şeker, böbrek hastaları ve gebeler mutlaka doktora başvurmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber