Eller teknoloji tehdidi altında

Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji ellerimizi sağlığından ediyor. Akıllı cep telefonları, tabletler, bilgisayarlarda geçirilen süre ellerin kapasitesini çoktan doldurdu bile!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Eylül 2014 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eller teknoloji tehdidi altında

Berda Özditaş

Ellerimiz, bir anlamda özgürlüğümüz. Günlük yaşamda en önemli hareketlerin parmaklarımızı kullanarak tuş ve düğmelere basmak olması, işaret ve başparmaklar ile el bileğinde tendon sorunlarının artışını da beraberinde getiriyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Nalbantoğlu, "Bilgi teknolojilerine bağımlı yaşam ve aşırı kullanımın yol açtığı el hastalıklarını artık her yaşta ve çok sık görmekteyiz. Tekrarlayan hareketlere bağlı durum, günümüzde kaza ve yaralanmalar kadar el sağlığını tehdit ediyor" dedi.

FELÇ YAPABİLİYOR

Sinir ve tendon sıkışmaları şikayetiyle polikliniklere daha fazla sayıda hasta geldiğini belirten Prof. Dr. Nalbantoğlu, çok tehlikeli bir sürece de işaret ediyor. Özellikle parmaklarda sinir sıkışmaları sonucunda oluşan duyu kayıpları, ağrılar ve sonuçta gelişen kas erimeleri hatta felçler zamanında tedavi edilmezlerse kişilerin ellerini kullanamamaları ile sonuçlanabiliyor.

AŞIRI KULLANIM

Düşme, çarpma, spor yaralanmaları, mutfak kazaları ve iş kazalarına bağlı oluşan kırıklar, çıkıklar ile tendon, damar, sinir kesilmeleri yine sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Tedavi yollarında ve malzemelerinde kat edilen yol ise vücudun bu malzemelere uyumunu da tam anlamıyla mümkün kılıyor.

Türkiye el cerrahisinde yükselen ülke

El cerrahisi geçmişe göre çok daha geniş bir alanı kapsıyor. Halk arasında 'el cerrahisi' denilince akla sadece kopan uzuvların dikildiği tıp dalı gelirken bu toplam iş yükünün çok az bir kısmını oluşturuyor. Bu bölgenin anatomik yapıları, el-kol fonksiyonlarını sağlamak için birbirinin tamamlayıcısı olacak şekilde yer alıyor. El ve kol bölgesinin tüm yaralanmaları felçleri, doğumsal sorunları ve aşırı kullanıma bağlı sorunlar el cerrahisini kapsar. Türkiye "el-bilek-dirsek ve kol" cerrahisinde dünyada parlayan yıldız olarak dikkat çekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber