'Soma'nın yüzde 80'i araştırılmadı'

Meclis Soma Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun maden kazası sonrası hazırlanan raporda büyük eksiklikler olduğunu söyledi. Alaboyun, 'Soma'nın yüzde 80'i araştırılmadı' dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Eylül 2014 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Soma'nın yüzde 80'i araştırılmadı'

YASEMİN ASAN

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu bir kez daha kazanın yaşandığı Soma'ya gitti. Komisyon üyeleri madencilere mezar olan madene inerek incelemelerde bulundu. Meclis Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki maden kazası sonrası hazırlanan bilirkişi raporunda büyük eksiklikler olduğunu söyledi. Maden kaza sonrası bilirkişinin hazırladığı raporda kazanın neden meydana geldiğinin açıklanmadığını dile getiren Alaboyun raporda çok muğlak ifadelerin yer aldığına dikkat çekti.

BİLİRKİŞİ RAPORU YETERSİZ

Bilirkişinin cevaplanması gereken soruları cevaplayamadığını kaydeden Alaboyun, 'Kendine göre yorumu var. Ama bilimsel veya işçi ifadeleri desteklenmesi gerekirdi. Bizim olayın nasıl olduğunu yüzde 90-95 açıklamamız gerekiyor. Biz üç alternatif üzerinde duruyoruz. Bizim en güçlü senaryomuz kazanın olmasına neden olmuş alternatif de bandın yanması, basınçlı gaz çıkması, metan ve karbonmonoksitin birden artışı. Bilirkişi izah edememiş. Raporda açık ve net bir şekilde ortaya koyacağız' dedi. Alaboyun, 'Raporda kazanın nasıl meydana geldiği konusunda net bir bilgi yok. Sadece iki kere yer altına indiler. Kaza yerini göremediler. Kurtarma esnasında kurtarmada görevli kişilerin görüşleri çok önemliydi' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber