Ankara'nın suyu sağlıksız, acil tedbir alınmalı

Ankaralıları paniğe sevk eden tartışma giderek büyüyor. Bakanlık, şebeke suyunu tahlil ettirdi. "Arsenik var. İnsani tüketime uygun değil" sonucu çıktı. "Gereği yapılmazsa dava açarız" resti çekti.

Haber Giriş : 30 Eylül 2014 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara'nın suyu sağlıksız, acil tedbir alınmalı

Ankara'da şebeke suyundan kaynaklandığı öne sürülen hastalıkların arttığı söylenmesine rağmen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, canlı yayında kameralar önünde musluktan su içip, risk olmadığını öne sürmüştü.

Ancak Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı, sudan kaynaklanan sorunların bir türlü gideri-lemediğini öne sürdü ve Gökçek'e "Ya görev ve sorumluluğunuzu yerine getireceksiniz ya da hakkınızda ya-sal işlem yapılacaktır" dedi.

'DEĞERLER UYGUNSUZ'

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan imzasıyla 19 Eylül'de Ankara Valiliği'ne gönderilen yazıda; Temel Sağlık İstatistikleri Modülü'nden alınan verilere göre; su-dan kaynaklanan ishal ve karın ağrısı vakalarında ortalamanın çok üzerinde artış olduğunun saptandığı belirtil-di. Özkan, şunları kaydetti: "2014 yılında alınan numunelerde içme-kullanma sularında demir, nitrat, alümin-yum, arsenik, c. perfringens, enterokok, eschcrichia coli ve koliform bakteri parametreleri yönünden İnsani Tü-ketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'te belirtilen sınır değerlere göre uygunsuzluk bulunduğu, klor düzeyle-rinin ise yetersiz olduğu tespit edilmiştir."

'ACİL TEDBİR ALINMALI'

Özkan, İl Özel İdaresi ve belediye başkanlıklarının defalarca uyarılmasına rağmen herhangi bir iyileştirmenin yapılmadığının saptandığını belirtti ve şöyle devam etti: "Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda başkanlığı-mızca ilgililer hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak ve tespit edilen uygunsuzlukları kamuoyu ile paylaşılabilecektir. Bahse konu uygunsuzluk ve yetersizliklerin acilen giderilmesini rica ederim."

POLEMİK YAŞANMIŞTI

Ankara'daki "şebeke suyu" tartışması, CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın açıklamasıyla başlamıştı. Nazlıaka, şebeke suyundan ishal olduğunu öne sürmüş, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le polemiğe girmişti. Gökçek, katıldığı bir televizyon programında ise canlı yayında musluktan su içmiş ve "Ankara'nın suyuna gü-venin, vallahi güvenin, billahi güvenin. İçinde sağlıksız hiçbir şey yok. Pet şişelerden bin kat daha sağlıklı ve gü-zeldir" demişti.

"SUDAN KAYNAKLANAN HASTALIKLAR ARTTI"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan imzasıyla 19 Eylül'de Ankara Valiliği'ne gönderilen, valilikte evrak bürosuna 22 Eylül'de giren yazıda sudan kaynaklanan hastalıkların arttığına da dikkat çekildi. İl Özel İdaresi ve belediyelerin tedbir alması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber