Antibiyotik kullanımı obeziteye neden olabilir

Araştırmalar, küçük yaşta fazla antibiyotik kullanımının, obeziteye neden olabileceğini gösteriyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2014 17:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Antibiyotik kullanımı obeziteye neden olabilir

BBC'nin haberine göre, ABD'li bilim adamlarının yürüttüğü araştırma, dört kez ya da daha fazla antibiyotik kullanan iki yaşından küçük bebeklerin, daha az antibiyotik kullanan bebeklere göre obez olma risklerinin yüzde 10 daha fazla olduğunu gösteriyor.

Fakat araştırmacılar, antibiyotiğin direkt olarak obeziteye neden olmadığını, obezite ve antibiyotik kullanımı arasındaki ilişkinin açıklanması için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Pennsylvania Üniversitesi ve Bloomberg Halk Sağlığı Üniversitesi'ndeki uzmanlar, 2011-2013 yıllarında, 64 bin 500'den fazla Amerikalı çocuğun sağlık kayıtlarını incelediler. Bu çocukların bir kısmı iki yaşına kadar iki kez, diğerleri ise dört kez ya da fazla antibiyotik kullandılar. Araştırma, fazla antibiyotik kullanan bebeklerin, daha az antibiyotik kullanan bebeklere göre obez olma risklerinin yüzde 10 daha fazla olduğunu gösterdi.

Aynı araştırmada, antibiyotiğin türünün de bu sonuçları etkilediği görüldü. Belirli bir virüse karşı verilen antibiyotiğin kilo alımına neden olmadığı, ancak daha geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının kilo alımını artırabileceği görüldü.

Çok küçük yaşta fazla antibiyotik kullanımı, bağırsaklarda bulunan ve alınan besinlerin sindirilme şekli üzerinde etkisi olan, başka bir deyişle zayıf kalmayı sağlayan, bazı bakterileri öldürüyor.

Öte yandan, uzmanlar, yanlış antibiyotik kullanımının da çocuk gelişimini kötü yönde etkilediğini dile getiriyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber