Zamların enflasyonu etkilemesi bekleniyor

Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın enflasyona etkisinin yaklaşık 0,5 puan civarında olacağı tahmin ediliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Eylül 2014 14:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Zamların enflasyonu etkilemesi bekleniyor

Elektrik ve doğalgaza yapılan zammın ardından ekonomistler zammın enflasyona etkisinin yaklaşık 0,5 puan civarında olacağını tahmin ediyor.

Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında gelecek aydan başlamak kaydıyla yüzde 9'luk fiyat artışına gidilmesinin ardından ekonomistler, zammın yıl sonu enflasyonuna yaklaşık 0,5 puan etkide bulunacağını dile getiriyor.

Ekonomistler, elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zammın, enflasyona ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politikalarına etkisini değerlendirdi.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, kendi senaryolarında ekim ayı için yüzde 10'luk elektrik - doğalgaz zammı varsayımının olduğunu ve yüzde 9'luk enflasyon tahminlerinin bunu içerdiğini söyledi.

Buna karşılık gıda fiyatlarının kendi varsayımlarının üzerinde seyretmeye devam ettiğine dikkati çeken Bürümcekçi, bu bağlamda eylül ayı enflasyon sonuçlarını gördükten sonra gıda kaynaklı en fazla 0,5 puan civarı bir revizyon yapma ihtimali olduğunu kaydetti.

TCMB'nin ekim ayında açıklayacağı enflasyon raporunda yüzde 7,6 tahmininin enerji kaynaklı 0,2 puan civarı yukarı gelebileceğini, ayrıca gıda ve diğer unsurlarda da ilave revizyonlar getirebileceğini vurgulayan Bürümcekçi, "Ancak para politikası duruşunda bir değişiklik getirmez. Zaten mevcut durumda likidite politikasından başlayarak parasal duruşunu sıkılaştırmaya başlamış durumda, gecelik faizler bir süre yüzde 10-11 aralığında seyredecektir ve TL'de değer kaybı baskısı devam ederse de koridor üst bandında artışlar görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Zamların enflasyona etkisini 0,5 puan hesaplıyoruz"

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise zamların enflasyona etkisini 0,5 puan hesapladıklarını belirterek, yıl sonu enflasyon beklentilerini de yüzde 8,2'den yüzde 9'a revize ettiklerini söyledi.

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de, enflasyon tahminlerinde ekim ayı için yüzde 10'luk elektrik ve doğalgaz zammı öngördüklerini ifade ederek, "Bunun toplam enflasyona katkısı 0,45 puan. Yapılan zam beklentimize çok yakın olduğu için yıl sonu enflasyon tahminimiz olan yüzde 9,5'te bir değişikliğe gitmiyoruz" dedi

- "2014 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9,1'e revize ediyoruz"

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu, elektriğin TÜFE içindeki ağırlığının yüzde 3,12, doğalgazın ise yüzde 1,40 seviyesinde bulunduğunu belirterek, elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9'luk zammın ekim ayı enflasyonuna doğrudan etkisini 0,4 puan olarak hesapladıklarını belirtti.

Bununla birlikte dolaylı etkileri göz önünde bulundurduklarında elektrik ve dogalgaz zamlarının 2014 enflasyonuna 0,6 - 0,7 puan katkı yapabileceğini ifade eden Çakıroğlu, "2014 yılına ilişkin enflasyon tahminimiz yüzde 8,4 seviyesinde bulunurken, biz elektrik ve doğalgaz fiyatlarına bir değisiklik yapılmayacağını öngörmüştük. Bugün açıklanan zamlar sonrasında 2014 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 9,1'e revize ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber