Açılış konuşmasını Erdoğan yapacak

Meclis, yeni yasama yılına bugün başlıyor. Erdoğan'ın, yeni anayasa, çözüm süreci ve sınırdaki gelişmelere değinmesi bekleniyor. Meclis'in ilk mesaisi ise yarın Irak ve Suriye tezkerelerini görüşmek olacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2014 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Açılış konuşmasını Erdoğan yapacak

Hakkı KURBAN/AKŞAM

Siyasetin kalbinde yeni dönem başlıyor. Meclis, yeni yasama yılına bugün düzenlenecek törenlerle başlayacak. Açılış konuşmasını ilk kez "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. Erdoğan'ın, yeni anayasa konusunda tüm partilere çağrıda bulunacağı ifade ediliyor.

SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

İlk kez halkın oylarıyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak mesajlarını verecek ola Erdoğan'ın, özellikle siyasi partilere yeni anayasa çağrısı yapacağı belirtiliyor. Başbakan olarak, yeni anayasanın yapımı için uzun süre çaba harcayan Erdoğan, Meclis Uzlaşma Komisyonu çalışmalarından beklenen sonuç çıkmayınca, uzlaşma sağlanan maddelerin geçirilmesi için mesaj vermişti. Ancak, muhalefetin tavrı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bu adım atılmamıştı. Erdoğan'ın, bu kez "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla tüm siyasi partilere, yeni anayasa yapımı konusundaki hassasiyeti dile getireceği ifade ediliyor. Erdoğan'ın konuşmasında, Irak ve Suriye sınırında meydana gelen gelişmelere ve 1.5 milyonu aşan Suriyeli akınına da değinmesi bekleniyor. Ayrıca, AK Parti hükümetleri süresince ilerlemesinde başrol oynadığı çözüm süreci konusundaki düşüncelerini de bu kez yeni yasama yılı açılışında ifade etmesi öngörülüyor.

DİPLOMATLAR DA KATILACAK

Törene, Başbakan Ahmet Davutoğlu, muhalefet partilerinin liderleri, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve kuvvet komutanları ile diplomatik misyonların temsilcilerinin de katılımı bekleniyor.


İlk iş tezkere

2 Ekim Perşembe günü ise Meclis Genel Kurulu'nda Suriye ve Irak tezkereleri görüşülecek.Suriye tezkeresi ilk kez 2012 yılında Meclis gündemine geldi. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine havan mermisi düşmesinin ardından hükümet tarafından hazırlanan tezkere Meclis'e gönderildi. Suriye tezkeresi en son 10 Ekim 2013 yılında Meclis'te kabul edildi, "Suriye'den Türkiye'ye yönelen tehditler karşısında hükümete yabancı ülkelere asker gönderme yetkisi veren", bu tezkenin süresi ise 17 Ekim'de sona eriyor.Hükümet yeni tezkere ile Meclis'ten aldığı yetkiyi bir yıl daha uzatacak.

Irak tezkeresi ise 2007 yılından beri her yıl Meclis gündemine geliyor. Hükümet terörle mücadele kapsamında Irak'ın kuzeyine operasyon yapma ve asker gönderme kapsamında 2007 yılından bu yana Meclis'ten yetki alıyor.Tezkerelerin görüşülmesinin ardından Meclis çalışmalarına Kurban Bayramı nedeniyle ara verilecek, Meclis'in bayram tatili sonrasında 14 Ekim Salı günü açılması bekleniyor.Tatil dönüşü ise Meclis'te Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Bütçe maratonu

Bütçe mesaisi de Meclis'i bekleyen önemli gündem maddeleri arasında olacak. Hükümet 17 Ekim'de Bütçe Yasa Tasarısını Meclis'e sevk edecek. Meclis'te bütçe önce komisyonda ardından da Genel Kurul'da görüşülecek. Meclis Kasım ve Aralık ayında önceliği bütçe mesaisine verecek.

HSYK Meclis gündemine gelebilir

Yargıtay ve Danıştay'da yapılan HSYK seçimlerinde iktidarın desteklediği adaylar kaybetti,Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya 5 üye seçildi. 12 Ekim'de ise hakim ve savcılar tarafından kurula 10 üye daha seçilecek. Hükümetin desteklediği adayların 12 Ekim'de yapılacak seçimleri kaybetmesi durumunda HSYK tartışmasının yeniden alevlenmesi ve konunun yine Meclis gündemine taşınması bekleniyor. Hükümet ve iktidar partisi temsilcileri HSYK ile ilgili yeni bir yasal düzenlemenin Meclis'e gelebileceğinin sinyallerini veriyor. Buna göre hükümet HSYK ile ilgili önce yasa değişikliği ardından da anayasa değişikliği yapmayı düşünüyor.

2015 seçim yılı

Bu yasama yılı aynı zamanda bu parlamento döneminin de son yasama yılı. 2015 genel seçimleriyle 24'ncü parlamento dönemi sona erecek. Anayasa gereği seçimler dört yılda bir yapılıyor. Seçim tarihi öne çekilmezse 2015 Haziran'ında seçim yapılacak. Seçim kararının ise seçim tarihinden önce alınması gerekiyor. Yılbaşından sonra Meclis'in artık seçim havasına girmesi bekleniyor. Bu nedenle Meclis'in önünde uzun bir çalışma dönemi yok.

Meclis Başkanı Çiçek 29 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, seçim takvimi göz önünde bulundurulduğunda ve tatiller çıkarıldığında 60 günlük bir çalışma dönemi kaldığına işaret etti . Çiçek bu süre içinde ise seçim kanunu, siyasi partiler kanunu ve içtüzük değişikliğine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

'Yeni Anayasa imkansız değil'

Bu dönemde Meclis yeni anayasa yapımı üzerinde çalışsa da yeni anayasa girişimi sonuçsuz kaldı. Yeni anayasa çalışmaları için kurulan Meclis uzlaşma komisyonu'nda dört parti sadece 60 madde üzerinde uzlaşabildi ancak bu da hayata geçirilemedi. Üzerinde uzlaşılan 60 maddelik anayasa değişikliğinin hayata geçirilmesi yönünde iktidar partisinden muhalefete yönelik çağrılar gelse yaklaşan seçim nedeniyle bu da zor görünüyor. Ancak Meclis Başkanı Çiçek'in ifadesiyle imkansız değil. Çiçek dört partinin arzu etmesi durumunda seçim öncesinde bu değişikliğin yapılabileceğini belirtti.

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber