O dosya 'Askeri Yargıtay'da

Adana'da MİT'e ait olduğu belirtilen TIR'ların durdurulup aranmasına yönelik olarak yürütülen; 'Casusluk Soruşturması' kapsamında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyasının bir nüshası, 'özel bir kurye' ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2014 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
O dosya 'Askeri Yargıtay'da

Dosyayı inceleyecek olan Askeri Yargıtay, gerekli görülmesi halinde 'Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvuracağı bilgisine ulaşıldı.

SONER KAN

Adana'da durdurulan ve MİT'e ait olan TIR'lar ile ilgili olarak yürütülen; 'Casusluk Soruşturması' kapsamında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada sıcak gelişme. Söz konusu dava dosyası, 'özel bir kurye' ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Dosyayı inceleyecek olan Askeri Yargıtay'ın, konu ile ilgili olarak 'Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

YENİDEN HAKİM KARŞISINA

19 Ocak'ta MİT'e ait olduğu belirtilen ve Suriye'deki Türkmenler'e yardım götürdüğü açıklanan 3 TIR'ın, Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Gişeleri'nde durdurularak, aranmasına yönelik olarak yürütülen; 'Casusluk Soruşturması' kapsamında hazırlanan iddianame, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilerek dava açıldı. Söz konusu davada ise, toplam 13 asker tutuksuz yargılanıyor.

20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay E.T. ile Adana ve Ankara'da görevli askerler Ö.K, H.G, G.M, H.K, B.K, H.Ö, H.İ.K, A.Y, M.Ö, C.K, H.Ü. ve S.Y. hakkında; 'devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin gizliliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından 15 yıldan 20 yıla ve ayrıca müebbet hapis cezası isteniyor.

'REDDİ HAKİM' TALEBİ

'Gizlilik ve yayın yasağı' bulunan dava ile ilgili olarak yapılan ilk duruşmada, sanık avukatları Mahkeme Başkanı Erol Tekmen hakkında, askerlerin tutuklanması için gözaltına alındığı dönemde nöbetçi mahkeme hakimine baskı yaptığı iddiası ile nedeniyle 'reddi hakim' talebinde bulundu. Tekmen de, avukatların talebini değerlendirmek için bir üst mahkeme olan 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderip, duruşmayı da ileri bir tarihe erteledi.

İFADELERİ ALINACAKTI

Yapılan başvuru üzerine önce 8. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından da yapılan itiraz sonucu bir üst mahkeme olan 9. Ağır Ceza Mahkemesi 'reddi hakim' talebini ikinci kez reddetti. Bu gelişmelerin ardından da dava yeniden 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 48 sayfadan oluşan iddianamenin okunmasının ardından mahkeme heyeti, sanıkların ifadesi alınması için duruşmayı erteledi.

ÖZEL KURYE İLE GÖNDERİLDİ

Dava ile ilgili olarak sıcak bir gelişme yaşandı. 21 klasörden oluşan dava dosyasının bir nüshası, 'özel kurye' ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Askeri Yargıtay, dava dosyasını inceledikten sonra 'Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor. Hatırlanacağı gibi Askeri Yargıtay'ın daha önce dava dosyasını istemesine rağmen, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi sadece 'iddianame'yi göndermişti.

SON KARAR MAHKEMENİN

Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda açıklamalarda bulunan sanık avukatlarından Serap Kıvrak, "Askeri Yargıtay'ın, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvurusu ile birlikte her iki taraf da yani askeri ve sivil mahkeme, davadan el çekmiş olacak. Eğer uyuşmazlık kararı çıkarsa, bu dava askeri mahkemelerde görülecek. Bu noktada da son kararı, Uyuşmazlık Mahkemesi verecek" ifadesini kullandı.

ASKERİ MAHKEMEDE GÖRÜLMELİ

Kıvrak, dava dosyasının bir nüshasının daha önce Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi gerektiğini, buradaki gecikmenin de kasıtlı olduğunu savundu. Kıvrak, "Bu dava, askeri mahkemede görülmeli. Çünkü yargılananlar askerlerdir. Yerel mahkemelerin el çekmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada da yaşanan gelişmeleri olumlu karşılıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber