Sezer'e göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Gül olacak

Haber Giriş : 30 Haziran 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kulislere göre Cumhurbaşkanı Sezer'in 2007'ye ilişkin ciddi kaygıları var. Ancak siyasi gerilimlere rağmen Erdoğan'ın AKP'nin oyları ile Çankaya'ya çıkacağına, Gül'ün de Başbakan olacağına kesin gözüyle bakıyor

Başbakan Erdoğan, önceki gün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda yeni bir tarif daha verdi. Aslında tarifinde temelde bir yenilik yok. Daha önce de söylemişti, AKP Meclis Grubu'nun üzerinde mutabık kalacağı isim, sivil toplum örgütlerinin de mutabakatı alınarak aday yapılacak. Bugün için AKP Meclis Grubu'nun üzerinde mutabık kalabileceği tek isim Recep Tayyip Erdoğan'dır. Onun dışındaki bütün isimler grubu karıştırır.

Ancak Tayyip Erdoğan "İlle de ben olacağım diye bir şey yok. Başkası da olabilir" diyerek açık kapı bırakıyor. Yani ülke büyük bir siyasi gerilimin, krizin eşiğine gelirse o zaman Erdoğan, alternatif bir isim üzerinde uzlaşma kapısını aralayacak. Her iki durumda da Türkiye'nin de, Erdoğan'ın da işi kolay değil...

Kaygılarını paylaşıyor

10 ay sonra yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışma ve kaygılar toplumun tüm kesimlerinde, siyaset ve devlet kurumlarında olanca hararetiyle sürüyor.

Herkesin ilgilendiği bir konuyla doğal olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de ilgili. Onun da kendince bazı değerlendirmeleri, bazı ciddi kaygıları kuşkusuz ki var. Ancak Cumhurbaşkanı bu konuya ilişkin görüş ve değerlendirmelerini, kaygılarını kamuoyu ile paylaşmış değil. Zaten bu beklenmiyor da...

Ancak Sezer'in yakın çevresiyle zaman zaman bu konuları konuştuğu Ankara kulislerine yansıyor. Güvendiği, görüş ve değerlendirmelerine önem verdiği bazı isimlerle ülkeyi ilgilendiren güncel sorunların yanı sıra cumhurbaşkanlığı seçimi konusunu da konuşuyor Sezer. Sezer'in 2007 ilkbaharına ilişkin ciddi kaygılar taşıdığı Ankara kulislerine yansımış durumda.

'Erdoğan gözü kara birisi'

16 Mayıs 2007'de kendisinin boşaltacağı bu önemli ve kritik makama kim aday olacak? Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından ülkede ne gibi gelişmeler yaşanacak?

Sezer, Erdoğan'ın aday olacağından ve yaşanabilecek bütün siyasi gerilimlere rağmen AKP'nin oyları ile seçilip Çankaya'ya çıkacağına kesin gözüyle bakıyor.

Kulağımıza gelen kulis bilgilerine göre, Sezer'in güvendiği bazı isimlere yaptığı şu değerlendirme oldukça çarpıcı:

"Tayyip Erdoğan gözü kara birisi, sonuna kadar gitmeye kararlı. Kesinlikle aday olacak ve grubuna kendisini seçtirecek... 16 Mayıs 2007'de Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül de Başbakan olacak. Türkiye'nin asıl sorunu da ondan sonra başlayacak..."

Anlatılanlara göre, Sezer'in en büyük kaygısı bazı devlet kurumlarında AKP'nin yoğun bir kadrolaşma harekatına girişebileceği, laiklik kaygılarını artırarak toplumda şiddetli gerilimlere yol açabileceği yönünde.

YÖK Başkanı ve rektörler istifa eder mi?

Cumhurbaşkanı'nın bir diğer kaygısının Cumhurbaşkanı'nca başkan ve üyelerinin doğrudan atandığı Anayasa Mahkemesi ile YÖK ve benzeri anayasal kurumlarla ilgili olduğu söyleniyor. Bu çerçevede başkent kulislerinde son günlerde konuşulan ilginç bir iddia var. Deniyor ki, YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç ve Cumhurbaşkanı'nca doğrudan atanan YÖK üyeleri, 2007 yılı Nisan ayından önce görevlerinden istifa edecekler. Aynı şekilde büyük üniversitelerin rektörleri de istifa edip yeniden seçim yapılmasının önünü açacaklar.

Böylelikle atama yetkisi Erdoğan'ın eline geçmeden Cumhurbaşkanı muhtemelen aynı başkan ve üyeler ile rektörleri 4 yıllık bir dönem için yeniden atayacak. Böylelikle yeni Cumhurbaşkanı'nın buralara laiklik konusundaki duyarlılıkları tartışmalı isimleri getirmesinin önüne geçilmiş olacak. Bu tabii ki kulislere yansıyan bir iddia. Ama olmayacak şey de değil... -
Haber: Bilal ÇETİN/vatanp>

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber