11 maddelik çözüm süreci resmen başladı

'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haber Giriş : 02 Ekim 2014 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
11 maddelik çözüm süreci resmen başladı

Bülent SARIOĞLU

Kararda çözüm sürecinin artık 'devlet politikası' haline geldiği belirtildi. Oluşturulacak eylem planıyla önümüzdeki aylarda, Mahmur'daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK'lıların siyasete girişleri ve hasta mahkümların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek.

HÜKÜMET, çözüm sürecini güvenceye alan yasal düzenlemeye dayanarak dün yayınladığı kararla İmralı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan'ın 'siyasi müzakere' olarak ifade ettiği yeni aşamaya geçiş adımını attı. Süreçte hukuki-cezai dokunulmazlık sağlanan kurul ve komisyon üyeleri belirlenirken, tüm devlet kurumlarına da 'tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirme' yükümlülüğü getirildi. Temmuz ayında çıkarılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun'un uygulama ilkelerini düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Çözüm sürecinin artık 'devlet politikası' haline geldiği belirtilen kararda, 'Nihai çözümün sağlanması için gerek duyulan yeni yöntemlerin devreye sokulacağı' vurgulandı.

SİYASİ VE DİĞER AKTÖRLER

Bu karar çerçevesinde oluşturulacak eylem planıyla gelecek aylarda, Mahmur'daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK'lıların siyasete girişleri, topluma uyumlarının sağlanması ve cezaevindeki hasta mahkümların bırakılmasıyla ilgili yöntemler belirlenecek. Kararda, yetkililerin görüşeceği taraflar olarak 'siyasi aktörler' ve 'sorunun parçası aktörler' ifade edildi. Öcalan'ın hangi tanıma girdiğiyle ilgili işaret verilmedi. Ancak kararın, siyasilerin ve bürokratların Öcalan ile görüşüp uygulanacak projelere de güvence getirdiği öne sürülüyor.

YEREL YÖNETİMLERLE İŞBİRLİĞİ

Yerel yönetimlerle işbirliği olanağı tanınarak, hükümetin süreçte bölgedeki belediyelerle (Demokratik Bölgeler Partisi) projeler geliştirmesine kapı aralandı. Yetkili bakan ve bürokratların çalışma alanı olarak "Hukuki düzenlemeler ve insan hakları. Sosyal programlar. Ekonomik tedbirler. Kültürel programlar. Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları. Güvenlik ve silahsızlandırma. Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum. Psikolojik destek ve rehabilitasyon. Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi" başlıkları belirlendi.

İşte 12 kişilik Çözüm Süreci Kurulu

UYGULAMA kararına göre Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu; Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Bülent Arınç, Ali Babacan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu ve Başbakanlık Müsteşarı'ndan oluşuyor. Çözüm Koordinasyon Komisyonları da, bu bakanlıklarda en az müsteşar yardımcısı başkanlığında görevli bürokratlardan kurulacak. Komisyonlarca hazırlanan eylem planları ve raporları birleştirilerek Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nda toplanacak. Müsteşarlığın derlediği plan ve raporlar Kurul'un onayına sunulacak. Kararda, "Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sorumlu kurum tarafından kendilerinden istenen bilgi ve belgeleri ilgili mevzuat çerçevesinde vermek, tevdi edilen görevleri ivedilikle yerine getirmek ve gerekli olabilecek tüm desteği sağlamakla yükümlüdür" hükmü getirildi. Kuruldaki bakan ve bürokratlar ile komisyonlardaki görevliler, bu çalışmalarıyla ilgili hiçbir hukuki, idari veya cezai sorumluluk taşımayacaklar. (Hürriyet)


11 MADDELİK ÇÖZÜM SÜRECİ RESMEN BAŞLADI

Milli birlik ve kardeşliğin hedeflendiği çözüm sürecinde yeni dönem başladı. Hükümet, hazırladığı "Yol Haritası ve Eylem Planı"nı, Bakanlar Kurulu kararına dönüştürürken, ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişilerin rollerini belirledi. 11 çalışma alanındaki adımlarla, silahsızlanma devreye sokulacak, eve dönüşler hızlanacak ve dağdan ineceklere sosyal ve psikolojik destek verilecek. Çalışmalara ilişkin esaslar Resmi Gazete'de yayımlandı. Sürecin sağlıklı işlemesi için Çözüm Süreci Kurulu oluşturulurken, Kurumlararası İzleme ve Koordinasyon Komisyonlarının iş başı yapması kararlaştırıldı. Sürecin kapsam ve amacı "çokluk içinde birlik ve kardeşlik" vurgusuyla ifade edildi.

Teröristlerin silahsızlandırılması ve eve dönüşlerinin sağlanarak topluma uyum sağlamalarının hedeflendiği süreç, 11 ana başlık altında yürütülecek. İşte o başlıklar:

- Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar

- Hukuki düzenlemeler ve insan hakları

- Sosyal programlar

- Ekonomik tedbirler

- Kültürel programlar

- Sivil toplum çalışmaları

- Güvenlik ve silahsızlandırma

- Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar

- Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar

- Psikolojik destek ve rehabilitasyon

- Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasisi

KANDİL'LE GÖRÜŞME...

11 başlık altında, hangi kurumun, ne zaman, nasıl bir yol izleyeceği ve neler yapılacağı tek tek Eylem Planı'nda yer almasına rağmen, bunlar Resmi Gazete'de yer almadı. Özellikle 2015'te eve dönüşlerin hızlanması ve 2016'da sürecin tamamlanmasının hedeflendiği öğrenildi. Bu süreçte sadece İmralı ile değil, hükümetin uygun görmesi durumunda, Kandil'le ve örgütün Avrupa'daki uzantılarıyla de görüşme gündeme gelebilecek. Aynı şekilde, akiller, siyasetçiler, STK temsilcileri, kanaat önderleri bu süreçte rol üstlenebilecek. Güvenlik ve silahsızlandırma için İçişleri ve Milli Savunma Bakanlıklarından Genelkurmay ve MİT'e kadar güvenlik kuruluşları rol alacak. Rehabilitasyon sürecinde Aile, Gençlik ve Spor Bakanlıklarının aralarında olduğu kurumlar devreye girecek.

Sürecin sağlıklı işlemesi için Başbakan'ın liderliğinde "Çözüm Süreci Kurulu" oluşturuldu. Kurumlar arasındaki koordinasyonu, izleme komisyonları ve çalışma grupları sağlayacak.

Oğuzhan ŞAHİN - Türkiye Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber