YSK: Sıkıntının tek kaynağı randevu sistemi değil

Yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmalarında yaşanan sorunlar masaya yatırılırken, YSK Başkanı Güven, sıkıntının sadece randevu sistemi kaynaklı olmadığını söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2014 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YSK: Sıkıntının tek kaynağı randevu sistemi değil

MELDA ÇETİNER

Yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmalarında yaşanan sorunlar masaya yatırılıyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "çıkarılan yasaya rağmen yurt dışındaki vatandaşların bulundukları ülkelerde oy kullanmalarında beklentilerin karşılanamadığı ve gerekirse yasal düzenleme yapılması" çağrısında bulunurken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) da 2015 yılında yapılacak seçimleri de dikkate alarak konuyla ilgili çalışma yapıyor.

YSK Başkanı Sadi Güven, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, konuyu bütün yönleriyle ele alacaklarını belirtti. Yurt dışındaki vatandaşların ilk kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşadıkları ülkelerde oy kullandığını, "dünya ortalamasına yakın bir oranın ortaya çıktığını" kaydeden Güven, ancak "ilk kez" olması nedeniyle ülkelerden de kaynaklı bir takım sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Sıkıntının sadece randevu sisteminden kaynaklı bir sıkıntı olmadığını ifade eden Güven, "Randevu sistemini kullanmak mecburiyetindeydik" dedi. Yasanın kendilerine verdiği yetki ve Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgileri kullandıklarını anlatan Güven, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanılığı seçimini biz 4 gün içinde yapmak durumunda kaldık. Çünkü birinci tur ile ikinci tur arasında iki haftalık süre vardı. 5 günlük kesinleşme süresinden sonra biz yeniden oy basıp orada 4 gün süreyle oy kullandırmak durumundaydık. Biz Almanya'da 12 yerde seçim yapmak istedik ama onlar 7 yerde izin verdi. Çoğu vatandaşlarımız uzak mesafelere gitmek zorunda kaldı, sıkıntılardan biri buydu. Bir başka sıkıntı da mesela Düseldorff'ta 250-300 bin seçmenimiz var. Türkiye'de 5 futbol stadyumu dolusu insan demektir. Biz bunların hepsinin geleceğini var sayarak yapılandık. Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar günü olmak üzere 4 gün olarak oy kullandırdık. Randevu sistemini uygulamasaydık, herkes bir güne yığılırdı. 5 stadyum insan, Uşak seçmeni kadardır. Biz Uşak'ta merkez, ilçelerde, köylerde birçok yerde sandık kuruyoruz. Ama orada ise tek bir yerde stadyum veya fuar alanında yaptık. Dolayısıyla 250 bin kişiyi başka günlere dağıtmazsanız oy kullandırmanız fiilen mümkün değil. Almanya da zaten buna izin vermiyordu. Bu nedenle randevu sistemini uyguladık. Bizden kaynaklı sıkıntı yok. Yasanın bize verdiği yetkiyle, Dışişleri Bakanlığı'nı bize verdiği yetkiler, Almanya ile yapılan görüşmeler sonucu randevu sistemini uyguladık. Randevu sistemi zorunluluk zaten... Randevu sistemi olmadan Almanya'da seçimi biz de yapamayız, Almanya da buna izin vermez. Çünkü kamu güvenliğine çok önem veriyor. Toplantılara ben de bizzat katıldım. Alman Dışişleri ve İçişleri bakanlığı yetkilileri ile toplantılar yaptık. Biz 12 yerde seçim yapılmasını istedik ama onlar yedi yerde, randevu sistemi olursa izin verdiler. Mecburen bu şekilde yaptık."

Vatandaşların da konuyla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini savunan Güven, "Vatandaşlarımız oy kullanma bilinciyle hareket edip daha çok oy kullanmalıydılar. Milletvekili seçimlerinde biraz daha fazla oy kullanılacağını düşünüyorum. Ayrıca biz de sistemi biraz daha değerlendireceğiz" dedi.

Güven, 2015 yılı Haziran ayında milletvekili genel seçiminin yapılacağının hatırlatılması üzerine, "Milletvekili seçimi biraz daha farklı... Orada elimizde 38 günlük imkanımız var. Bir başka şekilde seçim yapabilir miyiz bunun çalışmasına başladık bile. Çalışmaları sonuçlandırıp kamuoyuna açıklama yapacağız" diye konuştu.

Konuyla ilgili yaşanan sorunları giderecek yeni bir yasal düzenleme için Meclis'e görev düşüp düşmeyeceği sorusuna Güven, "Bilemem, bu çalışmanın, değerlendirmenin sonucu ortaya çıksın. Biz siyasi partilerden, seçime katılanlardan herkesten görüş aldık. Bunun sonucu bir rapor da ortaya çıkacak" karşılığını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber