'Zerdeçal kanser tedavisinde etkili'

Kanser tedavisinde kemoterapiyle birlikte, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak damar yoluyla verilen zerdeçalın kemoterapinin etkilerini artırdığını belirten Onkolog Doç. Dr. Mutlu Demiray, bitkinin aynı zamanda tedavinin yan etkilerini de azalttığını söyledi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 03 Ekim 2014 22:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
'Zerdeçal kanser tedavisinde etkili'

Yemeklerde baharat olarak kullanılan zerdeçalın pek çok hastalığın tedavisinde etkili olduğunu belirten Medicana Hastanaler Grubu Onkoloji Koordinatörü Doç. Dr. Mutlu Demiray, özellikle kanser tedavisinde kemoterapiyle birlikte, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak damar yoluyla verilen zerdeçalın kemoterapinin etkilerini artırdığının bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını söyledi.

Zerdeçalın aynı zamanda kemoterapinin yan etkilerini de azalttığını söyleyen Doç. Dr. Mutlu Demiray, bu bitkinin kanser oluşumunu engellediğini, hem yayılmasının hem de büyümesinin önüne geçtiğini söyledi, "En önemlisi de kanserde kemoterapi ilaçlarının etkilerini kat be kat artırıyor" diye konuştu.

Zerdeçalın etken maddesi curcumin ile kanser arasında direkt ilişki tarif edildikten sonra bilim dünyasının dikkatini çektiğini söyleyen Demiray, şu anda bu bitkiyle ilgili literatürde 7 bine yakın yayın bulunduğunu, bunların 3 bin kadarının da kanserle alakalı olduğunu aktardı.

NASIL KULLANILMALI?

Demiray, hastalarında bu bitkiyi nasıl kullandığını ise şöyle anlattı: "Curcumindeki en önemli sorun ağızdan aldığınızda kana geçişinin çok az olması. Bu nedenle özel curcuminler geliştirildi. Bunlar standart curcuminlere oranla yaklaşık 30-50 kat daha fazla kana geçebilmekte. Bu ürünlerin kullanımı tedavi başarısını arttırmakta. Her yemeğinize her salataya da atabilirsiniz. Özellikle yemek yaparken yağın pişmesi esnasında zerdeçalı karabiberle birlikte kullanırsanız daha iyi kana geçmesini sağlarsınız. Yani Hintliler gibi kullanın. Ancak en güzel yöntem damardan uygulamak."

SAFRA KESESİNDE TAŞ OLANLAR DİKKAT

Alzheimerdan, sedefe kadar pek çok hastalıkta yararı görülen zerdeçalın özellikle eklem ağrılarında, göz iltihaplarında etkili olduğunu söyleyen Demiray, "Ancak safra kesesinde taş bulunan hastalar bu baharatı kullanırken dikkatli olmalı" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber