Memurlara ödenen Sosyal Denge Tazminatı 731 TL mi yoksa 1.140 TL midir?

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ekim 2014 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlara ödenen Sosyal Denge Tazminatı 731 TL mi yoksa 1.140 TL midir?

Daha önce bu köşeden Sosyal Denge Tazminatından bahsetmiş ve konuyu izah ederek ödenecek tavan ücretin nasıl hesaplandığını açıklamıştık. Ancak, bir belediyenin internet sitesinde yer alan haber bizleri şaşkına çevirdi.

Habere göre; ....Bediyesi ile .....arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. ....... arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi kapsamında belediyede görev yapan memurlara her ay maaşlarının yanı sıra 1.140 TL sosyal denge tazminatı verilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca sözleşme kapsamında tüm memurlara her yıl tam teşekküllü hastanede check-up da yapılacak.

Bu haberden sonra tekrar mahalli idarelerde çalışan personele her ay ilave olarak en yüksek devlet memuru aylığı olan 731 TL tutarındaki bu tazminatın hangi kurumlarda çalışanlara ve hangi şartlar altında ödeneceği ile bu tazminattan hangi kesintiler yapıldığı ile daha yüksek ödeme yapılıp yapılamayacağını açıklayacağız.

Anayasa değişikliğinden önce fiili durum haline getirilen sosyal denge tazminatı Anayasa değişikliğinden sonra 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 32'nci maddesinde yapılan değişiklikle birlikte hukuki zemine kavuşturulmuştur. Ayrıca, 375 sayılı KHK'nin ek 15'inci maddesi bu ödemenin çerçevesini çizmiştir.

HANGİ PERSONEL BU ÖDEMEDEN YARARLANABİLİR?

Sosyal denge tazminatından belediyeler, bağlı kuruluşları ve il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen ve 4688 sayılı Kanun hükümleri uyarınca kamu görevlisi tanımı kapsamına giren çalışanların tamamının yapılacak sözleşme hükümlerinden yararlandırılması gerekmektedir.

Buna göre, kurumlar tarafından yapılacak denge tazminatı ödemelerinde, kamu görevlileri arsında sendika üyesi olmalarına veya olmamalarına göre bir ayrıma gidilemeyecek, personelde belli bir sendikaya üye olma şartı aranmayacak ve söz konusu kurumlarda kamu görevlisi kapsamına giren tüm personelin (memur, 4/B, 4/C gibi) bu ödemeden yararlandırılması gerekecektir.

SOSYAL DENGE TAZMİNATININ ÖDENME ŞARTLARI NELERDİR?

375 sayılı KHK'nin ek 15'inci maddesi ile bu ödemenin nasıl yapılacağının çerçevesi çizilmiş, 4688 sayılı Kanun'un 32'nci maddesinde ise Sosyal Denge Tazminatının nasıl ödeneceği ile hangi hallerde ödenmeyeceği açıkça belirlenmiştir. Buna göre;

1- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı KHK'nin ek 15'inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşmeyi yapmak ihtiyari olup, zorunlu değildir.

2- Yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır ve sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez. Mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabilir. Bu sözleşmeye dayanılarak yapılan ödemeler kazanılmış hak sayılmaz.

3- Sosyal Denge Tazminatının ödenebilecek aylık tutarı, 4688 sayılı Kanun'a göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçmemek üzere ilgili belediye ve il özel idaresi ile ilgili belediye ve il özel idaresinde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında anılan Kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirlenir.

ÖDENECEK AYLIK SOSYAL DENGE TAZMİNATI TUTARI NASIL HESAPLANIR?

Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmede Sosyal Denge Tazminatının hangi şartlarda ödeneceği ile tavan tutarının ne kadar olduğunu görüyoruz.

Yazının devamı için TIKLAYIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber