Ağrı kesicilerin kalıcı hasarları

Özellikle uzun yıllar kullanılan ağrı kesicilerin böbreklerde kalıcı hasara neden olduğu ortaya çıktı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2014 18:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ağrı kesicilerin kalıcı hasarları

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Gastrroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Aspirin ve kuvvetli ağrı kesici ilaçların yaygın ve bilinçsizce kullanımının mide ve oniki parmak bağırsağında ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren de olsa midede delinmeye neden olabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle yaşlılarda ağrı kesicilerin sık ve uzun süreli kullanımının daha ağır tablolara, ülser ve kanamalara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, "Genelde, romatizmal kas ve eklem hastalıklarında, migren, bel fıtığı, kırık ve zedelenmelerde, bayanlarda adet sancılarında, diş ve diğer bölge ağrılarında, ağrı hemen geçsin diye, çok kuvvetli ağrı kesiciler alınmakta ve bazen de çok ciddi mide ve bağırsak kanamalarına ve ülserlere neden olmaktadır" dedi.

Ağrı kesiciler, mide ve bağırsak dışında, ince ve kalın bağırsakta da kanamalara, ayrıca, karaciğerde toksik etkilere ve böbreklerde de hasara neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Göral şu uyarılarda bulundu:

"Ağrı kesici kullanımında; başlangıçta, öncelikle yan etkisi çok az olan, mide ve bağırsağı kanatmayan, diğer organlara önemli yan etkisi olmayan ağrı kesiciler seçilmelidir. Bu ağrı kesiciler ile ağrı geçmezse, orta etkili ağrı kesiciler kullanlır. Bunlarla da ağrı geçmezse, daha etkili ağrı kesiciler kullanılır. Bu kararı ilgili hekim verecektir. Hekim tavsiyesi dışındaki tavsiyeler, ciddiye alınmamalıdır. Ağrı kesiciler mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır. Kronik romatizmal hastalıklar gibi durumlarda, uzun süreli ağrı kesici ilaç almak gerekiyorsa, mutlaka endoskopi de yapılarak, midede helicobacter pylori adı verilen bakteri araştırılmalıdır. Çünkü midede helikobakter pylori adlı bakteri varsa, ağrı kesicilerin olumsuz etkileri daha fazla artmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber