Diyanet Vakfı ezan sesini dünyada yankılatıyor

Türkiye Diyanet Vakfı, kurulduğu 1975 yılında Kocatepe Camisi tuğlalarına attığı ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede de yaklaşık 50 caminin yapımına öncülük etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2014 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet Vakfı ezan sesini dünyada yankılatıyor

DUYGU CAN

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), kurulduğu 1975 yılında Kocatepe Camisi tuğlalarına attığı ilk harcın ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede de yaklaşık 50 caminin yapımına öncülük etti.

TDV Genel Müdür Yardımcısı Yasin Uğraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin İslam dininde önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Camilerin, İslam dininde ibadet etme mekanları olarak gösterildiğini ifade eden Uğraş, camilerin aynı zamanda birlik ve beraberliğin sergilendiği önemli bir dayanışma platformu şeklinde de tarif edilebileceğini söyledi.

Uğraş, İslam dininin cami ve mescit inşasına büyük önem verdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Allah'ın evi kabul edilen camiler, İslam'ın en güzel mimari eserleri arasındadır. Yüce Rabbimiz, Kur'an-Kerim'de şöyle buyurmaktadır: 'Şüphesiz mescitler, Allah'ındır. O halde, Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin'. Sevgili Peygamberimiz, yeryüzünde Allah'a en sevimli yerlerin camiler olduğunu bildirmiştir. Yine Peygamberimiz, 'Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa, Allah da bunun karşılığında ona cennette bir köşk ihsan eder'. Cami ve mescitler, aynı zamanda insanlara helal ve haramın, güzel ahlakın, doğruluk ve dürüstlüğün öğretildiği, sevgi, saygı ve kardeşlik ruhunun işlendiği nadide mekanlardır. Camiler, dini ve milli şuurun insanlarımıza verildiği ilim ve irfan yuvalarıdır. Camiler, vatandaşlarımızı, dini konularda aydınlatan birer kandil gibidir."

TDV, ezan sesini her mahalleye ulaştırdı

TDV'nin 40 yıldır Türkiye'de önemli dini hizmetlere öncülük ettiğini vurgulayan Uğraş, vakfın yurt içi ve dışında binlerce cami kubbesi inşa ettiğini kaydetti.

Uğraş, vatandaşların cami ve mescit yapımındaki yardımlarının ezan sesinin Türkiye ve dünyada duyulmasına önemli katkılar sağladığına dikkati çekerek, TDV'nin bugüne kadar yurt içindeki il ve ilçelerle köyleri camilerle süslediğini anlattı.

Yurt içinde şimdiye kadar vakıf genel merkez ve şubeleri marifetiyle 3 bin 421 caminin yapımını gerçekleştirdiklerini bildiren Uğraş, "Yurt dışında ise sadece genel merkez olarak 25 ülkede yaklaşık 50 cami inşaatının yapımını üstlendik. Şu anda yurt dışında bunlara ek olarak 12 ülkede 18 caminin yapımı ve projelendirilmesine ayrıca devam edilmektedir" dedi.

ABD, İngiltere ve Rusya'ya cami

Vakfın, halen ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Filipinler, Rusya, Belarus, Haiti, Somali ve KKTC'de cami inşaatlarına devam ettiğini belirten Uğraş, İngiltere, Macaristan, Kosova, Kazakistan, Filipinler, Kırım ve Arnavutluk'ta yapılmasına karar verilen cami inşaatları için proje ve yer tahsisi işlemlerinin de sürdüğünü aktardı.

Uğraş, Amerika'da geniş bir külliye yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Camisiyle konferans salonlarıyla seminer salonlarıyla eğitim-öğretim odalarıyla beraber 100 milyona yakın bir masrafla bu camimiz tamamlanacak. İngiltere'de Cambrige Üniversitesine yakın bir cami inşaatımız var. Onun inşaatı yeni başlıyor. O da çok özgün bir mimari olacak. Yurt dışında büyük çapta 9 tane cami inşaatımız var" dedi.

Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ön plana çıkıyor

Cami yapımında Osmanlı ve Selçuklu mimarilerinin ön plana çıktığını, kadın, çocuk, yaşlı ve engellilerin de rahat ibadet edebilmesi için projelerde pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydeden Uğraş, yurt dışında yapılan camilerin benzer özellik taşıdığını, arazi durumuna göre de şekillendiğini söyledi.

Sadece Kırgızistan Bişkek Camisi ve Külliyesi'nde kapalı alanda 6 bin, açık alanlar da dahil edildiğinde 16 bin kişinin ibadet edebileceği, ilim irfan öğrenebileceği adeta manevi bir kampüs inşa ettiklerini anlatan Uğraş, "Proje kapsamında cami, abdesthane, müftülük ve müşavirlik olmak üzere 4 ayrı bina yapılıyor. Projenin tamamı 25 milyon dolara mal olması beklenmektedir. Toplam 35 dönüm arazi üzerinde inşa edilen cami ve külliye dini eğitimler için önemli bir eksikliği de giderecek" diye konuştu.

Online bağış yapılabiliyor

Uğraş, camilerin zamanında tamamlanabilmesi için vatandaşların yardımlarına ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, camilerin yapımı için bir tuğla bağışının dahi büyük önem arz ettiğini sözlerine ekledi.

TDV'nin dünya genelinde yaptığı camiler ve son durumları hakkında görsellere "www.camilereyardim.com" internet adresinden ulaşılabiliyor.

Vatandaşlar, "www.diyanetvakfi.org.tr" ve "www.camilereyardim.com" internet sitelerinden istediği camiye online bağış da yapabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber