POMEM şartı, '1 Ocak' olarak değiştirilmeli

Yeni POMEM ilanı ile birlikte yaş şartının düzenlenmesi talepleri yeniden alevlendi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Ekim 2014 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
POMEM şartı, '1 Ocak' olarak değiştirilmeli

POMEM ilanında yer alan yaş şartı, 3201 sayılı Kanunda yazmaktadır. Yani ilanın değiştirilerek yaş şartının değiştirilme imkanı bulunmamaktadır. 3201 sayılı Kanunun ek madde 24'ü şu şekildedir:

"En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup, sınav tarihi itibarıyla 28 yaşından gün almayan erkek ve bayanlar ile askerliğini yapmış 30 yaşından gün almamış erkek adaylar arasında yapılacak seçme sınavında başarılı olanlar, altı aydan az olmamak üzere polis meslek eğitimine alınırlar."

Yaş şartı, 2005 yılındaki kanunda 27 ve 29 idi. Ancak gelen talepler doğrultusunda yaş şartı yukarıdaki maddede yer aldığı üzere bir yaş yükseltilerek, 28-30 yaş aralığına çekilmiştir. Adaylar, bu yaş aralığının daha da yükseltilmesi talep etmektedir. Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü toplumsal olaylara müdahalede görev alacakların genç insanlardan oluşmasını arzu ettiği için, yaş şartının daha da yükseltilmesine karşı çıkmaktadır.

Ancak buna karşın, yaş şartında, yeniden düzenleme ihtiyacı bulunmaktadır. Sorun, yaş şartının sınav tarihi itibariyle aranmasındadır. Zaten bu nedenle, 1 Ekim'de yayımlanan ilana göre başvuru hakkı bulunanlar, 15 Ekim'deki ilanla başvuru hakkını kaybetmiştir. Zira kanunda yer alan "sınav tarihi itibariyle" ifadesi yönetmelikte "Değerlendirme ve seçme işlemlerinin ilk günü" olarak düzenlenmiş, bu tarih de ilk ilanda 1 Aralık iken, 15 Ekim tarihli ilanda 22 Aralık olmuştur.

Bu sorunun çözülmesi için, POMEM ilanlarındaki yaş şartının da, KPSS-A grubu kadro ilanlarında 2013 yılında yapılan düzenleme gibi değiştirilmesi gerekmektedir. 657 sayılı Kanunun ek 40. maddesinde, 2013 yılında yapılan düzenleme; tüm müfettiş, uzman, denetçi yardımcısı gibi kadrolara yapılacak alımlarda yer alan yaş şartındaki "sınavın yapıldığı tarihte" ifadesi "giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle" olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için Kanuni düzenleme gerekmekte olup, şuan Mecliste görüşülmekte olan ve polisin yetkilerini de arttıran kanuna, bu düzenleme, eklenebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber