Çetinsaya: Her yıl 5 bin doktora mezunu veriyoruz

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "2050 yılına kadar her yıl 1 milyon 250 bin gencimiz 18 yaşına girecek ve bizlerden yükseköğretim talep edecek. Küresel dünyanın, modern dünyanın bireyleri olarak... Bu sayı 2050'lerden sonra da 1 milyon civarında devam edecek. Bu bizim önümüzde büyük bir mesele olarak duruyor" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2014 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çetinsaya: Her yıl 5 bin doktora mezunu veriyoruz

Çetinsaya, Türkiye'de yükseköğretim sisteminin son 10 yılda muazzam bir büyüme gerçekleştirdiğini söyledi.

2000'li yılların başlarında yüzde 20'lerde seyreden okullaşma oranının şu an yüzde 80'leri geçtiğini söyleyen Çetinsaya, şöyle devam etti:
"Bu sadece Türkiye'de değil, dünyada da örnek gösterilen bir başarı ama bu başarı da bizler için yeterli değil. Zira nüfus yapımıza ve küresel dünyanın dinamiklerine baktığımızda, daha yürüyecek yolumuz var. Ne demek istiyorum? Bizim nüfus yapımızda, 'demografik fırsat' diyeceğimiz, bu tabi toplumumuz, ülkemiz için büyük bir nimettir aynı zamanda, 2050 yılına kadar açık gözüküyor. Yani 2050 yılına kadar her yıl 1 milyon 250 bin gencimiz 18 yaşına girecek ve bizlerden yükseköğretim talep edecek. Küresel dünyanın, modern dünyanın bireyleri olarak... Bu sayı 2050'lerden sonra da 1 milyon civarında devam edecek. Bu bizim önümüzde büyük bir mesele olarak duruyor."

Bugüne kadar liselerden yıllık 800 binin üzerinde öğrenci mezun olmasına rağmen 12 yıllık kesintisiz eğitime geçişle 1 milyon 200 bin öğrencinin liselerden mezun olarak üniversite kapılarına geleceğini belirten Çetinsaya, "Bu bize daha çok ev ödevi veriyor. Bir de bunun üzerine nitelik ve kalite konusu eklediğimizde, ev ödevlerimiz oldukça artıyor. Bizlerin bu niteliksel başarıyı niceliksel başarıya dönüştürmemiz, kalite süreçleriyle taçlandırmamız gerekiyor, küresel dünyada var olabilmemiz için önümüzdeki 10 yıllık süreçte" diye konuştu.

"Her yıl 5 bin doktora mezunu veriyoruz"

İkinci önemli meselenin nitelikli insan gücü, nitelikli akademisyen konusu olduğunu anlatan Çetinsaya, şöyle konuştu:
"Sınıflarıyla, kürsüleriyle, okullarıyla, üniversiteleriyle var olan bu sistem, öğrencisi hazır olan bu sistem için bizlerin akademisyen yetiştirmesi lazım, doktora öğrencisi yetiştirmesi lazım. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin en önemli görevlerinden biri de bu nitelikli akademisyen meselesine çalışmak olacaktır. Her yıl yaklaşık 4 bin 500-5 bin doktora mezunu veriyoruz ama dünyada bizim ligimizde olan ülkeler, dünyada bizlerin ekonomik olarak yarıştığı ülkeler, bizim 2-3 katımız doktora tezi veriyorlar. Bizim YÖK olarak, devlet yöneticileri, politika belirleyicileri olarak en önemli vazifelerimizden birinin Türkiye'nin bu çağdaş dünyada, küresel dünyada yarışabileceği düzeye bilimsel, akademik hayatımızı yükseltmek olacağına inanıyorum."

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üçüncü en önemli meselenin ise yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması olduğunu belirtti. Çetinsaya, bu konuda da devlet büyüklerinden ve hükümetten aldıkları destekle bütün güçleriyle çalıştıklarını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber